Ciasto z mascarpone i masłem orzechowym

Do przygotowania tego ciasta przymierzałam się już jakiś czas temu. Kupiłam nawet wszystkie brakujące składniki, ale w ostateczności na weekend upiekłam zupełnie inne ciasto.

Jak się okazało, bardzo dobrze, bo gdy pewnego dnia dostaliśmy informację, że moich rodziców odwiedzą znajomi, mogłam im na szybko przygotować słodki poczęstunek.

Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Bez pieczenia. Co prawda im dłużej stoi w lodówce, tym jest lepsze (warstwa krakersów na wierzchu idealnie wówczas mięknie), ale i tak to fajna opcja na deser ratunkowy. Zawsze jest też opcja, aby krakersy nasączyć delikatnie (najlepiej za pomocą pędzelka) np mlekiem.

Masa na bazie mascarpone, bitej śmietany i masła orzechowego jest tak delikatna, że wprost rozpływa się w ustach.  Jeżeli tylko lubicie masło orzechowe i łakocie o jego posmaku, myślę, że powinniście być zadowoleni.

Spód:

  • 100 g ciasteczek owsianych
  • 100 g solonych krakersów
  • 60 g roztopionego masła

Masa:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3/4 szkl. masła orzechowego
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 op.  śmietan-fixu / 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3-4 łyżeczkach wody, odstawiona do napęcznienia, a następnie podgrzana na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia

Polewa:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • krakersy

Ciasteczka owsiane oraz krakersy drobno mielimy. Mieszamy z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową rozprowadzamy (lekko dociskając) na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 20x20cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez około 10-15 minut. Studzimy.


Serek mascarpone miksujemy krótko z masłem orzechowym (tylko do połączenia).


Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i zagęstnik. Ubitą śmietanę łączymy z orzechowym mascarpone za pomocą szpatułki. Wykładamy na podpieczony spód ciasteczkowy.

Na wierzchu rozkładamy krakersy.


Śmietankę oraz czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, wylewamy powstałą polewę na krakersy. Wierzch możemy udekorować dodatkowo pokruszonymi krakersami.

Wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na minimum 2 godziny).

Źródło: Cukrowa Wróżka