Sałatka z tuńczykiem, serem i pomidorkami

Przepyszna sałatka idealna na śniadanie lub kolację, a w zasadzie na każdą porę dnia. Ze świeżym szpinakiem, rukolą, pomidorkami, czerwoną cebulą, żółtym serem i tuńczykiem. Początkowo miała to być lekka sałatka bez majonezu, ale ostatecznie moje zamiłowanie do niego wygrało 😉 Choć po wymieszaniu składników nie wygląda aż tak reprezentacyjnie, smakuje po prostu obłędnie. Warto ją zrobić.

  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • garść/dwie rukoli
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g żółtego sera np gouda

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • sól, pieprz

Zieleninę myjemy, dokładnie osuszamy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka.

Ser żółty kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce. Składniki na sos mieszamy ze sobą, polewamy sałatkę. Mieszamy.