Ciasto miodowe z masą grysikowo-kokosową

Ciasto miodowe przełożone masą grysikowo-kokosową to moja kolejna propozycja na słodko. Chociaż ciasto mięciutkie jest już na następny dzień, to jednak najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania. Z racji tego, że można przygotować je z wyprzedzeniem, ciasto to idealnie nada się na różnego typu uroczystości, kiedy każda chwila na przygotowanie imprezowego menu ma znaczenie.

Ciasto miodowe z masą grysikowo-kokosową jest bardzo smaczne, choć zaliczyłabym go grupy cięższych ciast. Najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki. Szczególnie nadaje się do przygotowania w okresie jesienno-zimowym, ale również wiosną czy latem zda egzamin. Szczególnie dobrze sprawi się w sytuacji, kiedy przygotowujemy imprezę plenerową i zależy nam na wypieku, który w czasie upalnych dni zachowa swój kształt i nie „rozpłynie” się.

  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu

Masa kokosowa:

  • 2 szkl. mleka MU!
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g masła

Masło wraz z miodem rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej mieszanki dodajemy jajka, mieszamy rózgą do połączenia.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę z sodą oraz cukrem pudrem. Dodajemy płynne składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części.

Każdy kawałek wałkujemy na cienki placek na papierze do pieczenia. Układamy w blaszce (21x28cm). Pieczemy przez około 10 minut (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Mleko wraz z cukrem podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia dodajemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia (gęstnieje dosyć szybko). Zdejmujemy z palnika. Od razu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i mieszamy, najlepiej drewnianą pałką, do połączenia się składników.

Gorącą masą przekładamy ciasto.

Wpis powstał przy współpracy z OSM Wart Milk.