Marokańskie chlebki z patelni
Przepis pod taką nazwą znalazłam na jednym z blogów kulinarnych i postanowiłam go przetestować. Zaciekawiło mnie przede wszystkim to, że ciasto nie musi długo wyrastać, wystarczy kilkanaście minut.
Chlebki/placuszki wyszły bardzo fajne, ale co ciekawe, dużo bardziej smakowały mi na zimno. Na świeżo ciasto wydawało mi się lekko „zapychające”/klejące.
To fajna opcja na kolację i do późniejszego zabrania sobie do pracy. Świetnie też sprawdzą się na różnego rodzaju domówkach.
Ciasto:
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 130 ml mleka
- 150 g jogurtu naturalnego (dałam kwaśną śmietanę)
- około 1/2 – 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 350 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka papryka, szczypta majeranku
Zaczynamy od przygotowania nadzienia, aby zdążyło nam się ono przestudzić.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy wszystko razem. Następnie dodajemy mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną słodką papryką, szczyptą majeranku oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do całkowitego odparowania wszystkich płynów. Odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy. Do osobnego garnuszka odlewamy kilka łyżek mleka, dodajemy do niego rozkruszone drożdże (mleko powinno być lekko ciepłe, nie gorące), dokładnie mieszamy.
Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jogurt, drożdże oraz mleko z masłem. Mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy po przykryciem na około 15 minut.
Ciasto dzielimy na równej wielkości kawałki (około 8-11, w zależności od tego, jak duże chcemy otrzymać „bułeczki). Każdy rozpłaszczamy w dłoni i na środek dajemy 1-2 łyżki nadzienia. Zlepiamy dokładnie. Układamy na desce lub na blacie łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczamy, dociskając bułeczki dłonią.
Smażymy na rozgrzanej suchej patelni, na niedużym ogniu, po kilka minut z obu stron, do zarumienienia.
Podajemy z sosem czosnkowym, majonezowo-ketchupowym lub innym, ulubionym.
To musi być pyszne.
ale fajne, z pewnością by mi posmakowały
Jest pyszne. Robię drugi raz, w odstępie jednego dnia.
Dlaczego autor nie podaje źródła przepisu?
Źródło jest podane pod przepisem, pod zdjęciami. Taki system praktykowany jest na większości blogów, również i u mnie.
Wiesz gdzie jest kuchnia, do dzieła!
Wyglądają na pyszne i chyba nieskomplikowane
Dlatego wyszly gumowate i zapychajace ,nie przykrywamy,na wolntm ogniu z obu stron bez orzkrycia.
Czy z mąki innej niż pszenna też można zrobić?
Zakładam, że tak, aczkolwiek nie próbowałam. Ja najczęściej korzystam właśnie z pszennej.
Jestem na diecie bezglutenowej. Czy maka ryzowa lub kukurydziana wchodzi w grę?
Wchodzi, jak i wchodzi ryzyko że wtedy nie wyjdzie przepis.
Pozdrawiam
Minde-ross
Dzis zrobilam , ale pieklam w piekarniku.. Ciut przepis zmienilam bo robilam po Vegansku 🙂
Wyszly wspaniale 🙂 szkoda ze nie moge zdjecie tu wlozyc 🙁
dzieki za ideje 🙂
Buziaki
Super! Bardzo się cieszę i …. bardzo jestem ciekawa jak wyszły 🙂 A może dodałaby Pani zdjęcie pod postem na FB?
Czyli, nie koniecznie na patelni.
Fajnie.
Podobnie było z kotletami mielonymi gdy zabrakło gazu w butli.
Przełożyłam do rozgrzanego piekarnika.
Były smaczniejsze niż z patelni.
Pozdrawiam.
jaka temperatura?
jak dlugo?
Czym Pani zastąpiła masło i jogurt?
Jak długo je Pani.piekla w w jakiej temp? Mam ochotę wypróbować ten przepis i też wygodniej by mi było ułożyć wszystkie na blaszce i dać do piekarnika.. tylko na jak długo??? 😀😃
Cześć. Zaciekawił mnie Twój pomysł wegańskich placuszków. Pidziwlisz się?
Ja również robiłem, już kilkukrotnie, w wersji zweganizowanej. Zamienniki:
masło -> oliwa
jogurt naturalny -> jogurt owsiany
mięso -> pieczarki z pokruszonym tofu wędzonym lub granulat sojowy
Wyszło świetnie 🙂
Ile chlebków wyszło z takiej porcji?
Będę robić przy najbliższej okazji, tylko w wersji wege, zamiast mięsa mielonego pójdzie tofu wędzone 😊
Jest informacja w przepisie w zależności od wielkości 9 do 11.
Jak wy to zawijacie, że Wam się nie wylewa?
Jakie mięsko bierzecie?
Jak długo pieczecie i w jakiej temperaturze?
Farsz trzeba całkowicie odparować, wówczas nic nie powinno się „wylać”.
Można wykorzystać mięso wieprzowe lub drobiowe. Wyjdzie z każdym.
Ja robiłam na małym ogniu na patelni, ale jedna z Czytelniczek bloga pisała, że piekła w piekarniku przez około 12 minut
A ile wyszło porcji?
Zrobiłam 11 bułeczek, każda po mniej więcej 71-75 g
12 minut , a w jakiej temperaturze ? Będę próbowała z maka żytnia. Pozdrawiam 🙂
Ja piekłam je niedawno do zarumienienia, w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Czy mozna mrozic? np. po upieczeniu, a potem po rozmrozeniu podgrzac w piekarniku?
niestety nie próbowałam, nie wiem.
Tak. Można mrozić
Pyszne robiłam
Jaka ilość ich wychodzi?
Mi wyszło 8 chlebków, robiłam na patelni bez przykrycia, mięso drobiowe połączyłam z wołowym
Przepyszne chlebki, robiłam niedawno i wszystkim smakowało, mąż nawet zachomikował sobie kilka i wziął rano do samochodu, w trasie lepsze to niż jakiś hot-dog 😉
Zamiast świeżych drożdży można dać suszone instant? Jeśli tak to ile?
Przyznam, że robiłam te chlebki tylko dwa razy, ale zawsze ze świeżymi drożdżami. Suszonych dałabym te 10-14 g.
Są zaj…….te. zrobiłam z 2 porcji. Wykrawalam kółka tak jest łatwiej. Z jogurtem przepyszne. Już mam pomysł na inny farsz… szpinak z czosnkiem i inne z fetą i pomidorami suszonymi… mmm
Świetny pomysł na farsz 🙂
Szczypta soli na 500g mąki żart… minimum 1 płaska łyżeczka soli
Nie dodaje się cukru?
Nie. Drożdży nie trzeba też odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku tradycyjnego rozczynu, wystarczy je rozpuścić w mleku.
Wyglądają przepysznie! Koniecznie muszę zrobić takie chlebki!
Zrobiłam samo ciasto bez farszu, pełna obaw, że się nie wypiecze, ale udało się. Są bardzo smaczne. Rzeczywiście, patelnia musi być ustawiona na małym gazie. Piekłam ok 15 minut i miały ładny kolor. Pozdrawiam 🙂
Chlebki pyszne, wszystkim smakowały, polecam
Rewelacyjny przepis 😋😋sprawdził się w 100% większość rad wzięłam sobie do serca i robiłam na patelni . Mój syn zachwycony 🙂 Dziękuje bardzo przepis genialny ! 💙
Ciekawa jestem czy zamiast mielonego mięsa można dodać pokrojone drobno mięso z szynki bądź kurczaka ?
Myślę, że każde dodatki jakie lubimy będą pasować
A czy probowal ktoś może dodać do farszu ser żółty?
Ja robiłam z mięsem mielonym, marchewką, selerem, burakiem ( akurat miałam po barszczyku), serem ( dodawałam na samym końcu, można też dodać już przed zlepieniem po łyżeczce) i wyszło super przyprawy podobne jak w przepisie tylko dodałam jeszcze kumin rzymski.
Pysznie 😊
A czy z pieczarkami też można zrobić farsz 🤔
Tak, tylko trzeba je dobrze odparować
Wygląda smakowicie! Z pewnością wypróbuję przepis 🙂
Przepyszne 😋robiłam z nadzieniem z mięsem mielonym i z nadzieniem drobiowym. Bardzo syte
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Są przepyszne…. rodzina zachwycona . Robię często z różnymi farszami.Dziękuje za przepis.🙂
Witam 🙂 wyglądają smakowicie. Czy można je zrobić rano, a potem na wieczór tylko podgrzać w piekarniku?
Oj, niestety zawsze robię je „na świeżo”, więc nie podpowiem jak się zachowa całość po dłuższym czasie. Na pewno farsz warto sobie przygotować wcześniej, żeby zdążył przestygnąć.
Nie robiłam jeszcze, ale mam zamiar. Tylko zastanawiam się jak zrobić te bułki w sensie bierzecie kawałek ciasta i sami kulacie taka kulkę czy jak ?
Ja zrobiłam mini cheeseburgery. Wyszły super. Robiłam je na sylwestra tak więc bez obaw można je podrzegawac i nadal pyszne😉
Super! Dziękuję za ten komentarz 🙂
Są pyszne ale nigdy mi nie dopiekaja się do końca i w efekcie lądują potem w piekarniku bo oo bokach są surowe
Czy można zrobić ciasto dzień wcześniej?
Nie próbowałam, więc trudno mi odpowiedzieć
Pyszne, coś innego…
O Matko Bosko Kuchrsko!!!
Zrobiłam dziś, pyszne. Dodałam jeszcze imbiru i kardamonu, smakują trochę bardziej orientalnie. Ale naprawdę warto się pobawić z nimi w kuchni, są super!!!!!!!
Świetny pomysł z tymi przyprawami 🙂
można piec na patelni grillowej?
Robię na zwykłej, ale myślę, że grillowa też się nada.
zmniejszyłem ilość drożdży i pozwoliłem rozczynowi lekko urosnąć tak samo jak dla ciasta…… zdecydowanie leprze!
Te chlebki są przepyszne. Robiłam już 5 razy. Ostatnio zawsze z dwóch porcji. Dziękuję za super przepis i polecam wszystkim niezdecydowanym….zrobicie raz i ten przepis zostanie z Wami na zawsze 🙂
Najlepsza wiadomość 🙂 dziękuję