Kurczak w sosie curry z suszonymi morelami

Danie z cyklu „Obiad w pół godziny”. Szybkie, smaczne i bezproblemowe.

Najsmaczniejsze, gdy już przed jedzeniem wymieszamy ryż z potrawką z kurczaka.

  • około 500 g piersi kurczaka
  • 100 g suszonych moreli
  • masło klarowane do smażenia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki curry
  • mielona papryka słodka
  • przyprawa ognista lub chilli
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra
  • sól, pieprz

Morele opłukujemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem. Następnie kroimy na paseczki.

Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Obsmażamy na klarowanym maśle. Odkładamy z patelni.

Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy morele. Podlewamy je około 1/3 szkl. wody i gotujemy przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy podsmażone mięso. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż do odparowania wody. Wówczas dodajemy śmietankę. Wsypujemy curry oraz szczyptę chilli. Smażymy chwilę, aż do zgęstnienia sosu.

Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.

Źródło