Schab w sosie porowo-śmietanowym

Schab w sosie porowo-śmietanowym to danie, do którego przygotowania będę Was gorąco namawiać. To pyszny pomysł na obiad! Świetnie sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i taki w środku tygodnia. Jego przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt smakowy … no, po prostu spróbujcie sami 🙂

Zawsze wiem, kiedy mojemu M. coś mocno smakuje, bo powtarza to w trakcie jedzenia po kilka razy. Tak też było, kiedy podałam na obiad właśnie schab w porowym sosie.

Mięso miałam kupione ze sprawdzonego źródła. Po przygotowaniu było mięciutkie i idealnie komponowało się z kremowym sosem. Początkowo w planach chciałam podać je jedynie z ryżem, ale ostatecznie stanęło na tym, że zjedliśmy ten schab z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

No pycha, mówię Wam!

Jeśli więc interesuje Was sprawdzony przepis na schab, koniecznie przygotujcie sobie go wg poniższego przepisu.

  • 4-5 plastrów schabu
  • 2-3 pory
  • 3-5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml bulionu
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • masło klarowane, olej
  • majeranek
  • granulowany czosnek
  • gałka muszkatołowa
  • curry
  • sól, pieprz

Pieczarki kroimy na plasterki. Pory kroimy na półplasterki.

Oczyszczone mięso oprószamy z jednej strony granulowanym czosnkiem oraz otartym w dłoniach majerankiem, a z obu stron solą i pieprzem. Obsmażamy do lekkiego przyrumienienia na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła. Zestawiamy z patelni, trzymamy w cieple.

Na rozgrzaną patelnię ponownie dodajemy odrobinę masła. Wrzucamy pory. Smażymy na średniej mocy palnika. Gdy pory lekko się zeszklą, zgarniamy je na bok patelni, w w puste miejsce dodajemy pieczarki, smażymy. Pod koniec pory i pieczarki mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili całość podlewamy bulionem, gotujemy krótko. Następnie dodajemy słodką śmietankę oraz podzielony na mniejsze kawałki serek topiony. Gotujemy na małym ogniu, aż do połączenia się składników i otrzymania gładkiego, kremowego sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą curry oraz gałką muszkatołową.

Pod koniec do sosu porowego dodajemy mięso, całość ponownie podgrzewamy.


Polecam również przepis na
Zapiekane rożki z tortilli