Naleśniki na kwaśnej śmietanie

Naleśniki przygotowane z dodatkiem kwaśnej śmietany. Bardzo delikatne, mięciutkie i cienkie jak papier.

Wychodzi około 10 sztuk, w zależności od wielkości patelni i ilości wykorzystanego na placek ciasta – ja wylewałam około 3/4 chochelki na porcję.

  • 1 szkl. mąki pszennej np wrocławskiej
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju do ciasta + odrobina do smażenia

W garnku umieszczamy mąkę, mleko, śmietanę, jajka, olej oraz cukier i sól. Mieszamy rózgą do połączenia. Odstawiamy na około 30 po czym na mocno rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

Podajemy na słodko, np z białym serem i/lub ulubionym dżemem.

Źródło