Frytki z batatów

Wiesz co? Frytki z batatów to coś, na punkcie czego kompletnie oszalałam!

Choć od dłuższego czasu bataty dostępne są w prawie każdym sklepie, dopiero niedawno spróbowałam ich po raz pierwszy. Wcześniej jakoś nie mogłam sobie wyobrazić jak też mogą smakować słodkie ziemniaki. Trochę mi się to gryzło ze sobą. Nie pasowało mi. Ale po spróbowaniu zmieniłam zdanie o 180 stopni. Są świetne!

Frytki z batatów podaję najczęściej do obiadu jako dodatek, ale prawda jest taka, że wystarczyłyby mi tylko one. W większej ilości oczywiście 😉 Po upieczeniu są przyjemnie mięciutkie. Bardzo mi pasuje ten słodki smak przełamany przyprawami. W przepisie podam Ci dwa warianty – jeden z większą ilością przypraw i drugą opcję, gdzie dodaję jedynie sól i cynamon po upieczeniu. Cynamon jest jak dla mnie obowiązkowy 🙂

A Ty jadłaś już takie frytki? Smakują Ci? Jeśli jeszcze nie jadłaś/eś, zachęcam do spróbowania. Może polubisz je tak samo mocno jak ja 🙂

  • 2 dość duże bataty
  • olej – 3-4 łyżki
  • granulowany czosnek
  • mielona papryka słodka i szczypta papryki ostrej
  • cynamon – około 1/3 łyżeczki
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Frytki z batatów – wykonanie:

Bataty obieramy, kroimy na frytki. Zalewamy w garnku zimną wodą, do przykrycia. Odstawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, raz jeszcze płuczemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.

Frytki z batatów rozkładamy na blaszce z wyposażenia piekarnika zachowując niewielkie odstępy. Skrapiamy olejem.

W miseczce mieszamy granulowany czosnek, obie papryki, oregano, szczyptę cynamonu oraz około 1/2 łyżeczki pieprzu. Mieszamy. Posypujemy frytki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 30 minut (LUB do miękkości).

Przed podaniem oprószamy solą.

UWAGA! Czasami bataty robię też w taki sposób: Bataty obieram i kroję na frytki. Moczę około 30 minut w ciepłej wodzie. Osuszam ręcznikiem papierowym. Wykładam na blaszkę i wstawiam na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (wcześniej piekarnik nagrzewam do 220 stopni, ale po wstawieniu batatów obniżam temp. do 200). Bataty wyjmuję, polewam 1 łyżką oliwy, oprószam jedynie solą i cynamonem.