Warstwowa sałatka z wędzonym kurczakiem i rzodkiewką

Warstwowa sałatka z wędzonym kurczakiem, jajkiem i warzywami. Smaczna i ciesząca oko. Idealna na różnego rodzaju uroczystości.

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 mini sałata rzymska
  • 100 g roszponki
  • około 350 g wędzonego kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • 6 ogórków konserwowych
  • 5 jajek
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 pęczek dymki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie (najlepiej takie z młynka)
  • sól, pieprz

Sałatę lodową oraz rzymską dzielimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z umytą, osuszoną roszponką.

Kurczaka (po usunięciu skórki) kroimy w kostkę.

Czerwoną cebulę drobno siekamy.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę.

Rzodkiewki kroimy w kostkę.

Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku.

Na dnie dużej salaterki lub na dużym półmisku rozkładamy mieszankę sałat. Wykładamy mniej więcej połowę sosu. Wykładamy kurczaka. Rozprowadzamy czerwoną cebulę. Wykładamy drugą warstwę sosu. Rozkładamy ogórki, oraz jajka. Na samym końcu dajemy rzodkiewki. Wierzch posypujemy posiekaną dymką.

Źródło