Kurczak słodko-kwaśny

Myślę, że nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że kurczaka w sosie słodko-kwaśnym zna każdy, a większość lubi.

Kilkanaście lat temu w moim domu bardzo często się go przygotowywało… głównie wykorzystując gotowy sos ze słoiczka. Była to smaczna propozycja na szybki obiad, który Mama robiła wracając z pracy.

Jak się okazuje, równie szybko, a o ile smaczniej i zdrowiej, można sobie takie danie przygotować od podstaw we własnej kuchni. Jeśli mamy pokrojone składniki, całość przygotowuje się niemal błyskawicznie.

Kiedy pierwszy raz testowałam ten przepis sądziłam, że będziemy mieć obiad na 2 dni, ale moja 5-osobowa rodzinka spałaszowała wszystko, podchodząc do patelni po dokładkę. I tak jest za każdym razem 🙂

Smakuje nam ten słodko kwaśny kurczak bardzo, dlatego polecam i Wam.

Długą listą składników się nie zrażajcie – tak naprawdę potrzeba tu głównie piersi kurczaka, marchewki, papryki i ananasa. Reszta to produkty, które każdy znajdzie w swojej kuchni.

  • 3 duże pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2-3 marchewki
  • 1 puszka ananasa
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 100-125 ml soku z cytryny
  • 100-125 ml wody
  • 7 łyżek cukru trzcinowego
  • 5 łyżek ketchupu
  • mielony imbir
  • mielona papryka słodka i ostra
  • curry
  • sól, pieprz
  • ryż

Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy w kostkę.

Obrane marchewki kroimy na cienkie słupki (ja wykorzystałam maszynkę do julienne).

Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę lub na cienkie paseczki. Oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką ostrą i słodką, szczyptą curry oraz mielonego imbiru. Przyprawy wcieramy w mięso. Następnie oprószamy mąką ziemniaczaną, mieszamy.


Sok z cytryny łączymy z wodą oraz cukrem. Mieszamy.


Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozpuszczamy niewielką ilość oleju. Dodajemy mięso (aby lepiej się przesmażyło można zrobić to partiami, najpierw usmażyć połowę, zdjąć z patelni, dodać resztę, smażyć, po czym połączyć całość). Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy posiekany drobno imbir (mniej więcej 1 łyżeczkę). Po chwili moc palnika zmniejszamy i dodajemy marchewkę oraz paprykę, smażymy, aż warzywa lekko się zeszklą. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kawałki ananasa. Smażymy jeszcze chwilę.

Moc palnika zwiększamy. Wlewamy sok cytrynowy z wodą i cukrem. Doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy ketchup. Gotujemy jeszcze przez około 3 minutki, mieszając.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Źródło inspiracji