Tortilla – przepis na domową tortillę
Dziś mam mega dobrą wiadomość dla wszystkich fanów pszennej tortilli – z poniższym przepisem możesz przygotować jej zdrowszą, domową wersję. Ta domowa tortilla to tylko 4 składniki, bez żadnej chemii, konserwantów czy polepszaczy. Przygotowuje się je stosunkowo szybko i prosto – jedynie wałkowanie ciasta na cienki placek wymaga nieco wprawy, ale za n-tym razem wychodzi coraz lepiej 😉
Ja taką domową tortillę robiłam już kilka razy i choć moje placki wciąż nie są idealnie okrągłe jak te ze sklepu, zdecydowanie bardziej mi one smakują. Ta tortilla idealnie nadaje się do zawijania, bo jest mega elastyczna i podatna. Na placek nałóż trochę miksu sałat, usmażone kawałki kurczaka, połówki pomidorków koktajlowych, plasterek ogórka, piórka cebuli, czy paprykę pokrojoną na paseczki. Dodatkowo możesz dołożyć odrobinę fety czy mozzarelli z zalewy i obowiązkowo ulubiony sos.
Z podanych proporcji otrzymujemy 9 placków. Kaloryka całej porcji wynosi około 1620 kcal.
Spróbujcie i dajcie znać co o nich sądzicie 🙂
- 320 g mąki pszennej
- 1 szkl. gorącej wody
- 55 g miękkiego smalcu
- 1 łyżeczka soli
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Dodajemy smalec i rozcieramy go dłońmi z mąką (jakbyśmy szykowali kruszonkę). Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i mieszamy składniki łyżką. Po chwili, wyrabiamy ręcznie, aż do połączenia i uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
W dłoniach rozcieramy odrobinkę smalcu (wielkości ziarnka grochu) i nacieramy nim ciasto (chodzi o to, by nieco natłuścić powierzchnię ciasta, aby nie wysychało). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie dzielimy na około 60 g kawałki. Ponownie przykrywamy je ściereczką.
Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę, rozpłaszczamy delikatnie krawędzie, po czym wałkujemy, na lekko podsypanym mąką krupczatką blacie, na cieniutki placek.
Tortillę przenosimy ostrożnie na rozgrzaną, suchą patelnię (najlepsza będzie taka do naleśników). Smażymy na średnim ogniu po około 30-40 sekund z każdej strony. Gdyby ciasto rumieniło się zbyt szybko, obniżamy nieco moc palnika. Gotowe placki przekładamy na drugą patelnię i trzymamy pod przykryciem.
UWAGI: Placki wałkujemy po jednym, aby ciasto się nie wysuszyło (kiedy jeden placek ląduje na patelni zabieramy się za wałkowanie kolejnego itd).
Gotowe placki trzymamy, jeden na drugim, pod przykryciem aż do przestudzenia.
Fajnie wytłumaczone, krok po kroku, skuszę się w sobotę
Bardzo się cieszę Aniu. Na relacji na IG będę chciała dodać bardziej szczegółowe zdjęcia krok po kroku 🙂
Zdrowsza wersja tortilli, ja jestem chętna. 🙂
Robię od paru lat. Dodaję czerwoną paprykę, żeby były pomarańczowe lub mielony suszony lubczyk, żeby były zielone albo kurkumę, żeby były żółciutkie. 😁
Po usmażeniu kładę od razu w wilgotną ściereczkę.
Podoba mi się pomysł na takie kolorowe tortille 🙂