Chaczapuri – serowe chlebki
Ostatnio bardzo polubiłam tego rodzaju jedzonko więc postanowiłam przetestować kolejny przepis (niestety zapomniałam spisać gdzie dokładnie go znalazłam).
W przepisie zaintrygował mnie szczególnie pomysł na ciasto, które nie jest typowym drożdżowym wypiekiem z jakim pracowałam do tej pory.
Nie miałam sugerowanych w składnikach maconi i sulguni, więc posłużyłam się dostępnymi u nas zamiennikami. Domyślam się, że nie jest to dokładnie to samo, ale i tak wyszło pysznie. Nie zawiodłam się. Chlebki smakowały wyśmienicie i co lepsze, wcale nie było z nimi dużo pracy.
Będziemy robić częściej 🙂
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml kefiru
- 125 ml śmietany (dałam 30%)
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 300 g tartej mozzarelli
- 100-120 g fety
- 30 g masła
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Do miski wlewamy śmietankę oraz kefir. Dodajemy cukier, sól oraz sodę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aż zacznie się pienić.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy ją do mokrych składników i mieszamy łyżką do połączenia. Następnie wyrabiamy gładkie, mięciutkie ciasto. Odstawiamy na około 10-15 minut.
Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy tartą mozzarellę. Dodajemy pokruszoną fetę oraz masło czosnkowe. Dokładnie łączymy. Dla wzmocnienia smaku można dodać troszkę soli. Masę serową dzielimy na 4 równe części, z każdej formujemy kulkę.
Ciasto również dzielimy na 4 części. Wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na płaski placek. Na środku umieszczamy kulkę serową, po czym zlepiamy ciasto. Kładziemy je złączeniem do dołu i rozpłaszczamy na cienki placek przy pomocy wałka.
Suchą patelnię rozgrzewamy. Moc palnika zmniejszamy i smażymy przygotowane placki z obu stron do zrumienienia (po około 5 minut z każdej strony).
Na ciepły placek wykładamy po kilka cienkich plasterków masła. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Witam,
Ile wyszło z podanej porcji?
Pozdrawiam 😊
4 takie placki.
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź 😊
ooo tak zjadlabym sobie takie pyszności
nie jadłam jeszcze, muszę spróbować 🙂
Dzień dobry , dodajemy śmietanę 30 czy śmietankę30 ?
Ja dałam słodką 30%, ale myślę, ze taka o niższej zawartości tłuszczu tez się sprawdzi
Po czym zlepiamy placki?- nie rozumiem jak mam to zrobić?
Chodzi o owinięcie i zamknięcie ciastem nadzienia, trochę jak przy lepieniu knedli czy bułeczek. Na rozwałkowane ciasto daje się nadzienie i zlepia/łączy wszystkie wystające poza nadzienie „brzegi” ciasta, zamykając nadzienie w środku. Następnie taką „bułeczkę” należy rozpłaszczyć, tworząc płaski placek.
Mam nadzieję, że cokolwiek rozjaśniłam.
Chyba jest coś nie halo z proporcjami, 300 maki i prawie tyle samo płynów to jest zupa a nie ciasto…
Z proporcjami jest wszystko w porządku 🙂 300 g mąki to około 2 szklanki, nie wyjdzie z tego zupa, proszę samej spróbować.
Jadlam prawdziwe gruzińskie chaczapuri,bardzo smaczne….szukałam przepisu..chętnie sprawdze twoj przepisy Dziekuje!!!
Nie wiem czy to będzie dokładnie to samo, ale mimo wszystko chlebki są pyszne i myślę,że warto spróbować 🙂
Pozdrawiam
Smaczne, ale baaardzo ciężkostrawne. Zrobiłem wczoraj. Na jeden placek około 100g sera, brzuch cały dzień mi dokuczał…
Przykro mi bardzo. Niestety, nie wszystko jest dla każdego.
Przepyszne!!! 😃
Bardzo dobry przepis.
Rodzina zachwycona.
Polecam