Ciasto „Kwiatuszek” z brzoskwiniami

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto. Dobrze się je kroi i pięknie wygląda. Na żywo jest jeszcze ładniejsze 🙂 Być może przygotujecie je na Dzień Babci i Dziadka? Takie mięciutkie i piankowe ciasto z pewnością im zasmakuje.

Kruche ciasteczka ładnie prezentują się pod przezroczystą galaretką, a owoce nadają całości smaku i orzeźwienia.

To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę na różne rodzinne uroczystości czy święta.

I na koniec jeszcze jedna uwaga – gdybym w moich postach stosowała oznaczenie stopnia trudności miałabym problem z wyborem. Ciasto to dla jednych może się okazać proste i bezproblemowe, dla innych może stanowić wyzwanie. Mam tutaj na myśli te osoby, które nie do końca lubią się z żelatyną. Przy przygotowaniu masy ważne jest bowiem wyczucie odpowiedniego momentu. Ja żelatynę dodałam bezpośrednio do ubitej śmietanki, a następnie od razu dodawałam budyń. W przepisie napisałam jednak, by żelatynę wpierw połączyć z budyniem – tak też nieraz robiłam i myślę, że to bezpieczniejsza opcja.

Dajcie koniecznie znać jeśli je zrobiliście, którą opcję wybraliście i czy samo ciasto Wam smakowało. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie 🙂

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju

Masa budyniowo-śmietanowa

  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 500 ml śmietanki 36% MU!
  • 35 g żelatyny

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 op. galaretki krystalicznej
  • 24 sztuki kruchych ciasteczek z marmoladą (w kształcie kwiatka)

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlewamy olej. Na samym końcu do masy przesiewamy mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.


Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Dokładnie osuszamy. Kroimy w drobną kostkę.


Odlewamy 1/2 szklanki mleka. Rozrabiamy w nim proszek budyniowy.

Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy, aż do zgęstnienia. Studzimy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie (pod koniec ubijania śmietanki) podgrzewamy na minimalnej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku.

Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z budyniem. Budyń dodajemy do ubitej śmietanki i miksujemy całość, aż do uzyskania puszystej masy.


Na upieczony biszkopt wykładamy mniej więcej 1/3 masy. Rozkładamy brzoskwinie. Przykrywamy pozostałą masą. Wyrównujemy.


Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Na masie budyniowo-śmietankowej rozkładamy kruche ciasteczka, jedno obok drugiego. Zalewamy je tężejącą galaretką.

Wpis powstał przy współpracy z marką OSM Wart-Milk.