Pizzowe świderki

Rewelacyjna przekąska, podana w ciekawej formie świderków.

Same świderki są pyszne i wciągające i jeśli jesteście fanami pizzy, powinny Wam one bardzo zasmakować, ale sos…. sos to po prostu mistrzostwo świata. Z pewnością wykorzystam go jeszcze do innych dań.

Przepis z bloga Gotujebolubię.pl. Polecam serdecznie.

Przepis ten dodaję jako propozycję na ciepło na Sylwestra, ale możecie przygotować je sobie zarówno na kolację, spotkanie ze znajomymi i czy wieczór przy filmie. Bez względu na okazję, sięga się po takie pizzowe świderki z największą przyjemnością.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (u mnie typ 00, do pizzy)
  • 7 g suchych drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250-300 ml ciepłej wody

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 100 g ulubionej szynki
  • około 40 g salami
  • 120 g tartej mozzarelli
  • 30-40 g tartego sera cheddar
  • zioła prowansalskie
  • granulowany czosnek

Sos:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3/4 szkl. ketchupu
  • 1 łyżka oleju

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, cukier oraz suszone drożdże. Wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę oraz olej i mieszamy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny).


W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos.

Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju. Gdy cebula lekko się przesmaży dodajemy zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet i miód. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cały ocet odparuje (uwaga, nie nachylamy się nad naczyniem, jest intensywnie 😉 ) Przesmażoną cebulę łączymy z ketchupem. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego sosu.


Szynkę i salami kroimy w drobną kostkę.


Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na prostokąt. Na połowie ciasta rozprowadzamy ketchup. Posypujemy ziołami oraz granulowanym czosnkiem. Wykładamy szynkę, salami oraz oba sery. Częścią ciasta bez dodatków przykrywamy tę z dodatkami. Lekko dociskamy. Kroimy na około 2 cm paski. Każdy z nich skręcamy dwukrotnie wokół własnej osi. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 12 minut.