Cynamonowo-makowe ciasteczka

Kruche, lekko cynamonowe ciasteczka z kawałkami strzelającego pod zębami maku. Polane dekoracyjnie białą oraz mleczną czekoladą, mogą być ozdobą świątecznego stołu.

  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g maku
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g białej czekolady

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy po 1 żółtku oraz ekstrakt pomarańczowy, miksujemy krótko tylko tyle, aż żółtka wkręcą się w masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy obie mąki przesiane z cynamonem oraz mak.

Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciasteczka. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-14 minut (do lekkiego zezłocenia).

Ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.

Każdą czekoladę roztapiamy osobno w kąpieli wodnej. Dekorujemy ciasteczka tworząc na ich powierzchni esy-floresy.

Źródło