Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti

Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti pojawiło się już kiedyś na blogu, w postaci tortu (zobacz przepis na tort Amaretti – KLIK)

Pomyślałam jednak, że szukając tortu można przeoczyć ciasto, a szukając ciasta można przeoczyć tort. Tak więc podobny wpis (z subtelnymi zmianami) pojawia się w kategorii ciasta/ciasta z kremem;)

Jest to nieskomplikowane i smaczne ciasto, które sprawdzi się podczas różnych rodzinnych uroczystości. Wychodzi dosyć wysokie, jest podzielne i łatwo się go kroi. No i jest smaczne. Z pewnością posmakuje wielbicielom migdałowych wypieków.

Ciasto migdałowe: pieczemy dwa takie ciasta, każde osobno.

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 op. cukru wanilinowego (2 łyżeczki)
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2-3 łyżki mielonych ciasteczek amaretti (ok. 30 g)

Do nasączenia:

  • 1/2 szkl. osłodzonej herbaty
  • 2-3 łyżki likieru amaretto

Masa budyniowa:

  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek zimnego mleka
  • około 50-70 g płatków migdałowych

Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (powinna znacznie zwiększyć swoją objętość).

Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z mielonymi migdałami i pokruszonymi na piach ciasteczkami amaretti. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką.

Ciasto wylewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut.

W ten sam sposób przygotowujemy drugie ciasto.


Odmierzamy 1/2 szklanki mleka. Rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, mieszając, aż do powstania gęstego budyniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy oraz mielone ciasteczka amaretti.


Blaty migdałowe nasączamy przygotowanym naparem z herbaty i likieru migdałowego. Na jednym z nich rozprowadzamy całą masę budyniową. Przykrywamy drugim blatem migdałowym.


Żelatynę wsypujemy do metalowej miseczki. Zalewamy zimnym mlekiem. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Następnie wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy podprażonymi na suchej, rozgrzanej patelni płatkami migdałowymi.

Źródło