Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawę z kurczaka jada się w moim domu bardzo rzadko. Ba! Nie jada się wcale! Ostatni raz jadłam ją bowiem w szkolnej stołówce, czyli baaaardzo dawno temu. Pamiętam, że było to jedno z tych dań, na które czekałam. Delikatne mięso z kurczaka w pysznym białym sosie.

Postanowiłam spróbować przygotować taką potrawę w domu. Całość przygotowałam bardzo szybko i ….. choć wyszło smacznie, to jednak nie był to ten smak, jaki pamiętam.

Jeśli macie fajny przepis na taką potrawkę, podeślijcie mi na adres ewa@smakinatalerzu.pl. Chętnie przetestuję każdy, w poszukiwaniu smaków dzieciństwa 🙂

  • mięso z rosołu (u mnie 3 udka i pojedynczy filet z kurczaka)
  • 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 szkl. bulionu
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • sok z połowy cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • odrobina cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • ryż
  • koperek

Mięso oddzielamy od kości. Dzielimy na mniejsze kawałki.

Na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę. Smażymy, cały czas mieszając, przez około 2 minutki. Następnie wlewamy bulion. Mieszamy, do połączenia. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem. Gotujemy, do miękkości przez kilka minut.

Moc palnika zmniejszamy. Wlewamy śmietankę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy mięso oraz posiekany koperek. Mieszamy.

Przygotowaną potrawę z kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem.