Sorbet truskawkowy – jak zrobić?

Truskawki są tymi owocami, które lubi chyba każdy z nas. Z utęsknieniem czekamy na ten moment, gdy wraz z nadejściem lata na naszych działkach lub w ogrodach pojawiają się smakowite, słodkie truskawki. Jest to idealna pora, by wykorzystać ich potencjał, przygotowując przeróżne domowe desery. Jednym z nich jest sorbet truskawkowy, który świetnie nada się w upalny dzień. Jak więc go przygotować?

Sorbet jest to zmrożony mus przygotowany ze świeżych owoców, z dodatkiem wody, soku z cytryny, cytryny oraz różnorakich przypraw i ziół. Sorbety są bardzo orzeźwiające, soczyste, smaczne, odżywcze oraz mało kaloryczne. Można je przyrządzać na różne sposoby i wykorzystując wszelkie możliwe owoce oraz warzywa, jednak sorbet truskawkowy smakuje najlepiej!

Potrzebne składniki

Chcąc przygotować domowy sorbet truskawkowy nie potrzebujemy wcale wielu składników. Aby wykonać około 10 gałek, należy przygotować 500 g truskawek, pół szklanki cukru pudru (możemy użyć także cukru białego bądź brązowego), sok z 2 cytryn oraz 4 łyżki wody. Truskawki najlepiej gdy będą świeże, jednak możemy użyć również tych mrożonych, zwłaszcza gdy deser chcemy przygotować poza sezonem. Sok cytrynowy ma za zadanie zachować piękny, soczysty kolor truskawek, dzięki czemu sorbet będzie nie tylko smakował ale również i smakowicie wyglądał. Aby wzbogacić smak deseru oraz urozmaicić jego wygląd można sok z cytryny zastąpić lodami czarny sorbet cytrynowy Bracia Koral. Całość warto udekorować listkiem świeżej mięty bądź ćwiartkami świeżych truskawek.

Producent lodów https://www.braciakoral.pl/

Sposób przygotowania

Przygotowując sorbet owocowy najlepiej użyć maszynki do lodów, jeśli jednak jej nie mamy to nic straconego- po prostu od czasu do czasu musimy zmiksować sorbet, by rozbić tworzące się kryształki lodu. Zacznijmy jednak od początku. Świeże truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Następnie przy pomocy blendera lub miksera rozcieramy je na jednolitą, gładką masę. W niewielkim rondelku mieszamy sok z cytryn lub lody czarny sorbet cytrynowy Bracia Koral, wraz z czterema łyżkami wody oraz wybranym cukrem tak, by powstał syrop. Następnie odstawiamy go do ostudzenia. Gdy będzie zimny, wlewamy go do przygotowanej wcześniej masy truskawkowej. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przelewamy do pojedynczych różków, wkładając patyczki, bądź do pojemnika (kuwety) na lody. Tak przygotowany mus wkładamy do zamrażalnika- w foremkach na 3 godziny, w kuwecie na minimum 6 godzin pamiętając, by mieszać go od czasu do czasu, co pozwoli na uzyskanie całkowicie gładkiej konsystencji.

Robiąc sorbet z mrożonych truskawek należy zblendować ze sobą od razu wszystkie składniki i podawać od razu w pucharkach na lody. Należy jednak mieć na uwadze, że takiej masy nie należy ponownie zamrażać.

Sorbet truskawkowy jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, jednak całość zależy od odpowiednio schłodzonych składników. Jeśli jednak nie lubimy lub nie czujemy się na siłach w przygotowaniu takiego deseru, możemy posiłkować się gotowym rozwiązaniem, jakim jest sorbet z truskawek Bracia Koral. Lody te to intensywnie truskawkowa kompozycja dla wszystkich smakoszy, dzięki którym lato może trwać cały rok.


Artykuł zewnętrzny/Wpis sponsorowany