Tarta z porem i pieczarkami

Co powiecie na pyszną wytrawną tartę z porem i pieczarkami zapieczonymi pod najlepszym na świecie serowo-pietruszkowym beszamelem?

Jeżeli lubicie pieczarki i jednocześnie szukacie opcji na niebanalną, ciepłą kolację, myślę, że to może być dobry wybór.

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 115 g masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 szczypty soli
  • 1/3 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 3 większe pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mąkę razem z dość dużą szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło i zagniatamy. Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy raz jeszcze. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy i przenosimy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.


Pory kroimy na plasterki. Przelewamy je na sicie większą ilością wrzątku.

Pieczarki kroimy na półplasterki, podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy pory i dusimy razem do miękkości i całkowitego odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Farsz wykładamy na ciasto.


Do rondelka przekładamy masło, roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając podgrzewamy całość jeszcze przez około 2 minuty. Następnie wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Gęsty sos zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy beszamel lekko przestygnie dodajemy startą mozzarellę, posiekaną drobno natkę pietruszki oraz żółtka, mieszamy. Beszamelem zalewamy tartę.


Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy na ciepło.

Źródło