Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Takie rurki to świetny pomysł na słodki podwieczorek czy mały poczęstunek dla gości.

Robi się je szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza.

Gdy robiłam je za pierwszym razem, przepuściłam ser przez praskę. Potem przy dodatkowym miksowaniu i połączeniu z jabłkami masa wyszła mi dosyć rzadka. Kolejnym razem twaróg jedynie zmiksowałam z cukrem i śmietaną i masa wyszła znacznie lepsza. To taka mała wskazówka;)

Na około 17 sztuk:

  • 1 op. Ciasta francuskiego xl (375g)
  • 250 g tłustego twarogu
  • ok. 160 g kremówki
  • 50 g cukru pudru + do oprószenia
  • 2 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • cynamon
  • 1 jajko

Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na paski o szerokości ok. 2,5-3 cm. Nawijamy je na foremki do rurek. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Za pomocą pędzelka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut (do zrumienienia).

Twaróg umieszczamy w misce wraz ze schłodzoną kremówką oraz cukrem i miksujemy do połączenia.

Jabłka obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Nadmiar soku z jabłek odciskamy! Tarte jabłka dodajemy do masy twarogowej.

Upieczone, przestudzone rurki zdejmujemy z foremek, napełniamy je przygotowanym nadzieniem (sprawdzi się rękaw cukierniczy). Oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.