Placuszki dyniowo-bananowe
Sezon dyniowy trwa, a my korzystamy z niego z ogromną przyjemnością.
Zupa krem, kopytka, ciasta i obowiązkowo placuszki. Tym razem przygotowałam takie z dodatkiem banana, który nadał placuszkom lekkiej słodyczy. Placuszki same w sobie nie wychodzą mocno słodkie. Są idealne, by osłodzić je np powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem.
- 250 g puree z dyni
- 2 banany
- 2 jajka
- 1 łyżka płynnego miodu (u mnie rzepakowy)
- 1 – 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
W garnku umieszczamy jajka, puree dyniowe oraz podzielone na mniejsze kawałki banany. Miksujemy do połączenia za pomocą blendera. Następnie dodajemy miód oraz mąkę przesianą z przyprawą korzenną. Mieszamy rózgą kuchenną. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto.
Patelnię (najlepiej do naleśników) rozgrzewamy. Przecieramy ją niewielką ilością oleju. Moc palnika zmniejszamy. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy placuszki na średnim ogniu, z obu stron.
Super smakują z powidłami śliwkowymi, solo lub oprószone cukrem pudrem.
Wyglądają przepysznie i te apetyczne połączenie.
Pysznie wyglądają te placuszki, to świetny sposób na wykorzystanie dyni w sezonie jesiennym 🙂