Mielone paprykowe
Kolorowe mielone, z dodatkiem mielonej papryki czerwonej oraz natki pietruszki.
Niesamowicie wilgotne.
W smaku da się odczuć smak papryki, jest to więc opcja idealna dla miłośników tego warzywa.
- około 700-800 g łopatki wieprzowej lub karkówki
- 1 papryka czerwona
- 1 czerstwa kajzerka
- ok 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy ją przez kilka minut na rozgrzanym maśle.
Kajzerkę zalewamy mlekiem. Odstawiamy do namoczenia.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mielimy także podsmażoną paprykę oraz odciśniętą kajzerkę.
Do miski z mięsem dodajemy jajko, posiekaną natkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy okrągłe kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.