Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
Smaczne ciasto z masą śmietanową i borówkami amerykańskimi.
Zdecydowanie nie fit;) Mamy tutaj bowiem aż 1 l śmietanki wysokoprocentowej oraz 200 g białej czekolady. Czasami jednak nie warto się przejmować kaloriami;)
Ciasto jest lekkie i smaczne.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa śmietanowa na gorąco:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 200 g białej czekolady
- 50 g płatków migdałowych
- pokruszony biszkopt (górna warstwa upieczonego biszkoptu)
Warstwa śmietanowa z borówkami:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1 galaretka niebieska
- 1-2 szklanki borówki amerykańskiej
Dodatkowo:
- starta czekolada na wierzch ciasta
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce, wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie szpatułką.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Odstawiamy do przestudzenia. Następnie wierzch biszkoptu odkrawamy. Kruszymy na drobne okruszki w rozdrabniaczu.
Śmietankę wlewamy do rondelka. Dodajemy płatki migdałowe. Całość podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec dodajemy do masy pokruszony wierzch biszkoptowy.
Masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec wlewamy zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Dodajemy owoce, mieszamy delikatnie szpatułką.
Masę od razu rozprowadzamy na schłodzonej masie z białą czekoladą.
Wierzch posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.