Curry z kalafiorem i cukinią

Pyszne, aromatyczne, pełne różnych smaków danie bezmięsne. W mojej opinii pełni smaku nabrało na sam koniec, z warzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe bałam się, że będzie zbyt ostro, ale całościowo smakowało wyśmienicie).

Jednym słowem wyszło pysznie. Polecam!

  • 1 mały kalafior
  • 2 cukinie (np zielona i żółta)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • ok 1/4-1/3 łyżeczki chili pieprz cayenne
  • sól, pieprz
  • 200 g ryżu
  • garść świeżej kolendry do posypania
  • olej

Kalafior dzielimy na małe różyczki, następnie blanszujemy go w osolonym wrzątku (około 4 minuty).

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.

Wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem) mieszamy razem (jeśli mamy ziarna kolendry, należy wpierw utrzeć je w moździerzu).

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek, a po chwili również przyprawy. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Wlewamy pomidory z puszki oraz około 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy sos nieco się zredukuje dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Lekko solimy. Następnie dodajemy cukinię, a po chwili kalafiora. Gotujemy całość, aż do pożądanej miękkości warzyw oraz lekkiej redukcji sosu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.

W międzyczasie, w lekko osolonym wrzątku, gotujemy na sypko ryż.

Podajemy posypane świeżą kolendrą.

Źródło


Polecam również przepis na pyszny Creme Brulee