Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką

Przed Wami przepis na pyszne tosty ze znanym połączeniem smakowym w troszkę nietypowym wydaniu. I mimo iż połączenie sera pleśniowego, gruszki i orzechów jest znane i lubiane, to jednak nie spodziewam się zbyt dużego zainteresowania tym przepisem 😉

Dlaczego? Tak to chyba już jest, że te eksperymentalne przepisy większość osób omija z daleka. Ale nie ja! Ja lubię wszystko co inne i nowe. I muszę powiedzieć, że te tosty bardzo mi smakowały, choć moja gruszka wykorzystana została o 1 dzień za późno – była już odrobinę zbyt mocno dojrzała.

  • chleb tostowy
  • 200 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 80 g sera pleśniowego (u mnie Lazur Błękitny)
  • kilka orzechów włoskich posiekanych
  • kilka łyżek orzechów mielonych
  • kilka listków sałaty
  • 3 gruszki

Serek kanapkowy łączymy z serem pleśniowym oraz 1 pokrojoną na mniejsze kawałki gruszką. Miksujemy blenderem do połączenia. Dodajemy tyle łyżek mielonych orzechów aby otrzymać gęstą pastę (u mnie 3-4 łyżki orzechów). Dodajemy też podprażone na patelni grubo posiekane orzechy.

Pozostałe dwie gruszki kroimy na plasterki.

Chleb tostowy rumienimy na patelni grillowej.

Połowę kromek chleba smarujemy dość grubo pastą, kładziemy listek sałaty oraz plasterek gruszki. Przykrywamy drugą kromką chleba tostowego.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Na bazie przepisu z książki Wiosna wege.