Gofry a’la pizza

Kto lubi muffinki na wytrawnie, polubi też te gofry.

Wychodzą pyszne, choć raczej nie tak chrupiące, jak lubicie. Mimo to, polecam wypróbować:)

Jeśli jeszcze podobnych nie robiliście, polecam zrobić i zaobserwować miny domowników, gdy podacie im gofry polane ketchupem – bezcenne 😀

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szkl. maślanki w temp. pokojowej
  • 1/4 szkl. oleju
  • kilka plastrów żółtego sera
  • kilka plastrów ulubionej szynki
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • bazylia
  • sól

Jajka miksujemy na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, stopniowo i naprzemiennie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz maślankę (w temp. pokojowej). Następnie wlewamy olej.

Na końcu dodajemy sól, przyprawy oraz pokrojone w kostkę ser i szynkę, mieszamy szpatułką.

Smażymy partiami na dobrze nagrzanej gofrownicy, do zrumienienia się gofrów.