Roladki z tortilli z pastą jajeczną i awokado
Ostatnio tyle osób zachwalało pastę jajeczną z awokado, że musiałam spróbować i ja.
Muszę przyznać, że zasłużenie zbiera ona tyle pochwał. Jest pyszna.
Taką pastą posmarowałam tortille i zwinęłam w roladki, bardzo nam smakowały.
Koniecznie do podania od razu po przygotowaniu.
- 2-3 tortille
- 5-6 jajek
- 2 awokado Hass
- sok z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- około 50 g startego sera cheddar
- sól, pieprz
- kiełki
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w drobną kostkę.
Awokado kroimy na pół, usuwamy skórę oraz pestkę. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka łączymy z awokado. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na drobnych oczkach ser oraz majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Tortille podgrzewamy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Nakładamy farsz jajeczny. Zwijamy w roladę. Ostrym nożem (najlepiej takim z tzw piłką) kroimy tortillę na plasterki.
Podajemy posypane kiełkami. Zjadamy od razu po przygotowaniu.
Fajny pomysl