Marynata do mięs, szaszłyki drobiowe w dwóch odsłonach oraz zielona sałatka z fetą, czyli menu na grill party

Czy sprawiacie sobie od czasu do czasu małe kulinarne przyjemności? Zazwyczaj oczekując gości staramy się przygotowywać posiłki bardziej odświętne niż zwykle, ale czasem warto zrobić smaczny posiłek tylko dla domowników.

Dziś mam dla Was propozycję na super smaczne grillowe menu – będzie pyszna sałatka z rukoli, świeżego szpinaku, zielonego ogórka, oliwek i fety oraz dwa rodzaje szaszłyków drobiowych, oba przygotowane na bazie jednej marynaty – w końcu oprócz tego, że ma być smacznie, dobrze aby było też szybko, prawda?

Marynata przygotowana jest na bazie sosu sojowego, nie dodajemy więc do niej soli, ani nie przyprawiamy nią mięsa. Ostrości dodaje mięsku odrobina pieprzu oraz ketchup pikantny.

Przy przygotowaniu szaszłyków (których wyszło mi po 6 sztuk z każdego rodzaju) przeprowadziłam mały eksperyment i część mięska zamarynowałam wcześniej, a część pokrywałam marynatą na bieżąco w trakcie grillowania. Większej różnicy w smaku nie zauważyłam, jeżeli więc przyjdzie Wam nagle ochota na takie szaszłyki, to spokojnie możecie je zrobić. Nie wymagają one długiego marynowania, a jedynie kilkukrotnego posmarowania marynatą w trakcie grillowania 🙂

Do szaszłyków, które składają się głównie z mięsa, przygotowałam też zdrową, zieloną sałatkę. Wyszła fenomenalnie i jestem pewna, że jeżeli i Wy ją przygotujecie, będziecie robić ją znacznie częściej, nie tylko na grilla, ale też do obiadu. Zwłaszcza jeśli lubicie gdy na talerzu wspaniale przeplatają się słodkie, słone i ostre smaki. Jest pyszna!

Do mojego grillowego menu wykorzystałam Ketchup Kielecki pikantny oraz Musztardę Kielecką grillową w nowych, wygodnych opakowaniach, które świetnie sprawdzą się podczas każdego grillowania.

Zdecydowanie polecam:)

Marynata do mięs z grilla

  • troszkę mniej niż 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu „ Ketchup Kielecki pikantny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina pieprzu
  • 2-3 łyżki wódki lub spirytusu

Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w dużym słoiczku. Zakręcamy i potrząsamy aż do połączenia się składników.


Szaszłyki drobiowe z papryką

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża żółta papryka
  • 2 małe cebule

Szaszłyki drobiowe z cukinią:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • niewielka ilość świeżej kolendry

Oczyszczone mięso kroimy w większą kostkę.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę.

Cebulę kroimy na ćwiartki, lub w ósemki.

Cukinię (po odkrojeniu końcówek) kroimy na cienkie, szerokie paseczki (można za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw).

Na namoczone patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie porcję mięsa oraz kolorowe papryki i cebulę.

Do drugiego rodzaju szaszłyków paski cukinii rolujemy i nabijamy na patyczki naprzemiennie z mięskiem.

Szaszłyki grillujemy, smarując je marynatą w trakcie obracania (obracamy po kilka razy).

Gotowe szaszłyki drobiowo-cukiniowe posypujemy posiekaną drobno kolendrą.


Zielona sałatka z fetą :

  • 50-80 g rukoli
  • około 100 g świeżego szpinaku
  • 1 zielony ogórek
  • kilka zielonych oliwek (u mnie z migdałem)
  • 1 op. sera feta lub favita
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2-3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej
  • 2 łyżki oleju
  • sok z połowy małej cytryny

Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Następnie połówki ogórka kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie na krótkie paseczki.

Oliwki kroimy na plasterki.

Ser feta kroimy w kostkę.

W małym słoiczku umieszczamy składniki dressingu: miód, olej, sok z cytryny oraz musztardę. Słoiczek zakręcamy i mocno potrząsamy aż do połączenia. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny lub musztardy. Opcjonalnie doprawiamy szczyptą pieprzu do smaku.

W misce umieszczamy umytą i osuszoną rukolę oraz świeży szpinak. Dodajemy ogórka, oliwki i fetę. Delikatnie mieszamy. Polewamy przygotowanym dressingiem.

Wpis powstał przy współpracy z WSP SPOŁEM Kielce