Tortille z sałatką z tuńczyka
Przychodzę dziś do Was z propozycją, którą możecie wykorzystać na kolację, zamiast tradycyjnych kanapek. Z poniższych składników otrzymacie 3-4 tortille (w zależności od rozdysponowania nadzienia) nafaszerowane sałatką z tuńczyka z jajkami, ogórkiem i czerwoną cebulą. Ja otrzymałam 3 sztuki, i dodatkowo każdą z nich pokroiłam na 3 mniejsze kawałki. W smaku wyszły super i wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że sałatka wyszła dość luźna i uciekała mi z tortilli (czyżby jednak za dużo majonezu? ) 😉 Dobrze, że zrobiłam ją dla nas na kolację i każdy miał swój talerzyk, bo jako przekąska imprezowa słabo by się w tej wersji sprawdziły 😉 Z tego też powodu Wam radzę zawinąć je tak jak zawija się krokiety i ewentualnie przekroić na pół, tak aby choć jedna strona była zabezpieczona przed uciekającym farszem. I nie zrażajcie się tym co napisałam, w smaku jest pyszna i mimo wszystko warto zrobić 🙂
- pszenne tortille
- 1 słoiczek tuńczyka w oleju (polecam z Lidla)
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek
- 4-5 jajek
- sałata zielona lub strzępiasta
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę.
Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy jeszcze raz na pół, po czym kroimy na kawałki.
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę.
Tuńczyka osączamy z oleju, rozdrabniamy na mniejsze (lecz nie za drobne) kawałki.
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatę myjemy, dokładnie osuszamy.
Tortillę podgrzewamy z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni (nie przypiekamy zbyt mocno, bo straci elastyczność).
Na środku każdej tortilli rozkładamy kilka listków sałaty. Wykładamy porcje sałatki. Zwijamy jak krokiety. Ewentualnie kroimy na pół.