Sówki z wafli ryżowych (dla dzieci)
Zbliża się Dzień Dziecka, fajnie z tej okazji sprawić naszym najmłodszym niespodziankę na talerzu. Które dziecko nie lubi tego typu stylizowanego jedzonka?
Powiem Wam, że mój Synek był zachwycony 🙂
Ja sama zjadłam z przyjemnością takie sowie wafle. Przygotowałam je w dwóch wariantach – jedne z masłem orzechowym i „piórkami” z płatków kukurydzianych, a drugie z kremem czekoladowo-orzechowym z płatkami owsianymi. Do tego różnego rodzaju owoce. Wyszło smacznie i fajnie 🙂
Przy okazji chciałam Wam napisać, że znalazłam smaczny krem z orzechów laskowych z dodatkiem kakao, który możecie kupić między innymi w sklepie cosdlazdrowia.pl
Składniki:
- wafle ryżowe
- masło orzechowe lub krem czekoladowo-orzechowy
- jabłko
- banan
- borówki amerykańskie
- 1-2 truskawki
- płatki owsiane lub kukurydziane
Wafle ryżowe smarujemy kremem – masłem orzechowym lub kremem czekoladow0-orzechowym, lub tak jak u mnie mix i takich i takich).
Umyte jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy po boku wafla, to będą skrzydła
Banana kroimy na plasterki. Układamy po dwa na górze wafla – to będą oczy.
Na bananie układamy borówki amerykańskie.
Umytą, pozbawioną szypułki truskawkę kroimy na plasterki. Wycinamy trójkącik – to będzie dziobek.
Pozostaje tylko posypać wafel płatkami owsianymi lub kukurydzianymi, które mają imitować piórka sowy.