Chleb w jajku z żółtym serem

Chleb w jajku to doskonały sposób na spożytkowanie zalegającego czerstwego pieczywa. Moim zdaniem takie kromeczki przygotowane ze świeżego pieczywa nie smakują tak samo dobrze, jak na takim dwudniowym 😉

Kromka chleba zamoczona w rozmąconym jajku nabiera więc drugiego życia. U mnie dodatkowo z plastrem mozzarelli, która pod wpływem ciepła przyjemnie się roztapia. Nie wiem jak to jest u Was, ale moim zdaniem wszystko co z serem, od razu nabiera +100 do atrakcyjności. Obowiązkowo do podania z ketchupem!

Prostota w najlepszym wydaniu. Nic dodać, nic ująć 🙂


Jeżeli chcesz przygotować taki chlebek w jajku, na domowym pieczywie, zobacz również przepis na najprostszy domowy chleb tostowy – KLIK.

  • kromki chleba (po 2 kromki na porcję) – u mnie domowy, tostowy
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • kilka plasterków żółtego sera (u mnie mozzarella w plastrach)
  • ketchup
  • masło klarowane

Jajka wybijamy na głęboki talerz. Roztrzepujemy rózgą kuchenną. Dodajemy słodką śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Pomiędzy dwie kromki chleba dajemy plaster żółtego sera. Zanurzamy chleb w jajku, raz z jednej strony, raz z drugiej (obie kromki mają wpić masę jajeczną).

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy na nim chlebek z obu stron na złoty kolor.

Podajemy polane ketchupem. Opcjonalnie można posypać posiekanym szczypiorkiem.