Ciasteczka ze słonecznikiem

Takie kakaowe ciasteczka z prażonym słonecznikiem przygotowuję na słodki poczęstunek dla moich bliskich. Ja sama też uwielbiam ten chrupiący słonecznik.

Ciasteczka są wspaniałe, a najlepsze na drugi i trzeci dzień po upieczeniu, kiedy nieco zmiękną.

Moi bliscy nigdy nie mają ich dosyć.

Polecam i Wam <3

Spód:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie – 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

Karmel:

  • 120 g cukru
  • 60 g miodu
  • 125 g śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 225 g łuskanego słonecznika

Na stolnicę przesiewamy mąkę z kakao. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki, do schłodzenia.

Schłodzonym ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 30×40 cm. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10 minut.


W tym czasie do rondelka dajemy śmietanę, masło, cukier oraz miód. Podgrzewamy na małym ogniu do połączenia. Następnie moc palnika zwiększamy i doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszamy, by nie dopuścić do przypalenia. Wsypujemy słonecznik. Nie przerywając mieszania, gotujemy masę aż lekko zgęstnieje. Wykładamy ją na gorące, podpieczone ciasto.

Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut (aż do zrumienienia).

Kroimy na mniejsze kawałki około 10 minut po wyjęciu z piekarnika. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.