Ciasteczka ze słonecznikiem
Takie kakaowe ciasteczka z prażonym słonecznikiem przygotowuję na słodki poczęstunek dla moich bliskich. Ja sama też uwielbiam ten chrupiący słonecznik.
Ciasteczka są wspaniałe, a najlepsze na drugi i trzeci dzień po upieczeniu, kiedy nieco zmiękną.
Moi bliscy nigdy nie mają ich dosyć.
Polecam i Wam <3
Spód:
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 300 g mąki
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie – 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
Karmel:
- 120 g cukru
- 60 g miodu
- 125 g śmietanki 30%
- 50 g masła
- 225 g łuskanego słonecznika
Na stolnicę przesiewamy mąkę z kakao. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki, do schłodzenia.
Schłodzonym ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 30×40 cm. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10 minut.
W tym czasie do rondelka dajemy śmietanę, masło, cukier oraz miód. Podgrzewamy na małym ogniu do połączenia. Następnie moc palnika zwiększamy i doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszamy, by nie dopuścić do przypalenia. Wsypujemy słonecznik. Nie przerywając mieszania, gotujemy masę aż lekko zgęstnieje. Wykładamy ją na gorące, podpieczone ciasto.
Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut (aż do zrumienienia).
Kroimy na mniejsze kawałki około 10 minut po wyjęciu z piekarnika. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Jakie wspaniałe ciasteczka kochana 🙂 częstuję się 🙂
Częstuj się, częstuj, bo pyszne i szybko znikają 🙂
Dziękuję :*
Pamiętam dawno temu zobaczyłam w małej cukierence ciastka ze słonecznikiem. Wyglądały dziwnie, maiłam wrażenie jakby się ruszały, musiałam wejść, przyjrzeć się z bliska i ….kupić. Od tamtej pory gdy widzę podobne wypieki, wracają stare obrazy…. ?
Te ciasteczka były chyba bardzo popularne, bo dostałam wiadomości od kilku osób, że kupowało takie w cukierni 🙂
Jak fajnie czasem powspominać.
Jaka śmietanę użyć?może być płynna 18?
Ja użyłam słodkiej, 30%, ale myślę, że 18-ka też może być
Jutro je upiekę a tak przyokazji super blog i zapraszam do mnie na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com/
dziękuję 🙂
Czy po upieczeniu wystarczy, że wytnę z nich okrągły kształt takim małym rantem do robienia ciasteczek? Na zdjęciu ładnie wyglądają i się zastanawiam czy mi się to nie rozwali.
Ja też wycinałam taką foremką (prostokątne kroiłam nożem). Wszystko będzie dobrze, nic nie powinno się rozwalić:) Należy tylko wyciąć odpowiednie kształty, póki ciasto jest jeszcze w miarę ciepłe i stosunkowo miękkie. Z czasem ono twardnieje i wówczas faktycznie wycinanie byłoby trudniejsze.
Uwielbiam te ciasteczka. Robiłam kilka razy 🙂
Oj tak, są pyszne 😊♥️
Bardzo dobre ciasteczka, lepsze od tych w cukierni 😁 Najtrudniejsze jest w przepisie ostatnie zdanie „Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.” 😂
Cudowny komentarz, zwłaszcza końcówka 🙂 😀
Dziękuję bardzo 🙂