Schab w sosie cebulowym

Tym, którzy chcą odpocząć od panierowanych mięs, polecam duszony schab w sosie cebulowym.

Robi się go bezproblemowo, a smakuje bardzo dobrze.

  • 4-5 plastrów schabu
  • 2-3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 nieduże cebule
  • 1,5 szkl. bulionu
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta kurkumy
  • mielona papryka wędzona
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

Cebule kroimy w piórka.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obtaczamy w mące.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, oprószamy ją solą oraz wędzoną papryką. Gdy się zeszkli przekładamy do szerokiego rondelka.

Na patelnię po smażeniu cebuli (w razie potrzeby uzupełniamy olej) dodajemy mięso, obsmażamy go z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do naczynia z cebulką. Całość zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa (około 45-50 minut). W razie potrzeby dolewamy wody.

Pod koniec duszenia dodajemy sos sojowy oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku szczyptą kurkumy oraz pieprzem. Dodajemy natkę. Dusimy jeszcze kilka minut.