Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym

Dania z sosem słodko-kwaśnym kojarzą mi się głównie w zestawieniu z kurczakiem. Tym bardziej z zaciekawieniem przygotowałam takie danie z polędwiczką wieprzową.

Wyszło bardzo smacznie. Tak smacznie, że mój mąż kilka razy powtarzał „Jakie to było dobre!”:)

Na 3 porcje:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 puszka ananasa
  • 1 por
  • 1 duża czerwona papryka

Marynata:

  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki zalewy z ananasa
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ryż

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na około 2,5 cm plastry. Lekko rozpłaszczamy je dłonią.

W misce umieszczamy ocet winny, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, zalewę z ananasa oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Dodajemy mięso. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Pora kroimy na półplasterki.

Krążki ananasa kroimy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Mięso wyjmujemy z marynaty, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym (marynatę zachowujemy). Obsmażamy po około 1,5-2 minuty z obu stron. Odkładamy na bok.

Na patelnię dodajemy paprykę i pora. Smażymy aż warzywa się zeszklą. Następnie dodajemy ananasa.

Do marynaty dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Wlewamy na patelnię i mieszamy, aż powstały sos zgęstnieje (gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody).

Na patelnię przekładamy mięso i podgrzewamy razem przez około 1 minutę.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.