Placuszki z cynamonem

Pyszne placuszki/małe naleśniczki o cynamonowym posmaku. Smażymy je na małej patelence, takiej o średnicy około 12-14 cm.

Moje dziecko nie mogło się ich nachwalić, więc spakowałam mu kilka do śniadaniówki i na drugi dzień miał pyszne drugie śniadanie do szkoły gotowe.

Rewelacyjnie smakowały przełożone powidłami śliwkowymi, polane sosem toffi.

Polecam Wam gorąco te placuszki z cynamonem 🙂

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 500 ml mleka
  • około 3/4 szkl. gazowanej wody mineralnej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka ucieramy z cukrem i mlekiem. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z cynamonem. Wlewamy tyle wody, by otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany (wodę najlepiej dodawać stopniowo – być może nie będzie potrzeby dodania całej ilości podanej w składnikach, a być może trzeba będzie wlać jej odrobinę więcej). Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy szpatułką.

Na małej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wylewamy ciasto (można wylać chochelką i kolistymi ruchami rozprowadzać ciasto po patelni, można też, dla ciekawszego efektu wizualnego, przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać na patelni spiralne placuszki, tak jak na zdjęciu). Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoto.

Placuszki podałam przełożone powidłami śliwkowymi, polane sosem toffi.