Jajko w sosie koperkowym
Jajko w sosie koperkowym najczęściej pojawia się u nas jako piątkowy czy postny obiad. Lubimy to proste i niedrogie danie. Lubimy też gdy sosu jest dosyć dużo i otula on zarówno jajka jak i ziemniaki – w ilości zdecydowanie większej niż widać na zdjęciu, ale nie chciałam wszystkiego pod nim ukrywać;)
Sos koperkowy:
- około 75-80 g masła
- 3-4 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 szkl. bulionu
- 2-2,5 szkl. mleka
- 1/4 szkl. śmietanki 30%
- 2 małe pęczki koperku
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
- jajka – ilość wg potrzeb (u nas po 2 sztuki na osobę)
- opcjonalnie ogórki kiszone do podania
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na pół.
Koperek drobno siekamy.
Na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Zwiększamy moc palnika i cały czas mieszając, podsmażamy całość przez 1-2 minuty, Następnie wlewamy bulion oraz mleko. Często mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia (wówczas zgęstnieje – konsystencję sosu można regulować dolewając np większą ilość mleka). Dodajemy śmietankę (opcjonalnie) oraz koperek. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz niewielką ilością soku z cytryny.
Jajka polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami. Opcjonalnie można podać również kiszonego ogórka.
moja mama takie robiła właśnie na postne dni:)
🙂
Idealny obiad na dzisiaj
🙂
kojarzy mi się to danie z obiadami w podstawówce hehe
Tak, też pamiętam je ze szkolnej stołówki 😉
Prosto, szybko i smacznie! Mój najstarszy wnuk byłby zachwycony takim obiadem:)
Wspaniale 🙂
Jest pyszne oprócz rosołu ulubiony obiad mojego męża i dzieciaków
Jedno z ulubionych dań i do tego w tak doborowym towarzystwie jak rosół. Super! Ja też uwielbiam <3