Warstwowa sałatka z makaronem orzo

Z opisem tej sałatki mam pewien problem, bowiem… trochę namieszałam podczas przygotowania jej. Ale od początku może….

Sałatka ta z założenia od początku miała być sałatką warstwową. Nie przemyślałam sobie tego do końca i ugotowałam prawie całe opakowanie makaronu. Było go zdecydowanie za dużo jak na sałatkę warstwową. Podzieliłam więc składniki na 2 części, do jednej, warstwowej dodając suszone pomidory oraz pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę, które widzicie na zdjęciu. Druga część sałatki była bez tych składników, natomiast dodatkowo z ketchupem, który w takich makaronowych sałatkach bardzo lubię oraz z, wymienioną w składnikach, czerwoną fasolą.

I co? Zdjęcie zrobiłam jedynie sałatce warstwowej, ale to ta z ketchupem skradła moje serce.

Widzicie więc, że mam pewien problem, jakie składniki i jakie proporcje podać:(

Podam chyba wszystkie proporcje z jakich skorzystałam, a Wy, jeśli będziecie chcieli zrobić jedynie widoczną na zdjęciu sałatkę warstwową, pomniejszcie sobie proszę ilość makaronu, szynki i kukurydzy o połowę lub rozłóżcie składniki na 2 salaterki 😉

  • około 350-400 g makaronu orzo
  • 300 g dobrej jakości szynki wieprzowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli (na zdjęciu zamiast czerwonej fasoli, są suszone pomidory, ale to fasolka zdecydowanie lepiej tutaj pasuje)
  • 3-5 jajek
  • 1 op. mozzarelli w zalewie
  • pęczek zielonej cebulki
  • majonez + kwaśna śmietana w stosunku 2:1
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie polecam również dodać trochę ketchupu

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (+ np ziołami prowansalskimi). Dodatkowo można dodać do sosu trochę ketchupu.

Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszczonych przez producenta. Odcedzamy. Studzimy. Część makaronu rozkładamy na dnie salaterki.

Szynkę kroimy w kostkę. Mniej więcej połowę wykładamy na makaron. Smarujemy 1-2 łyżkami sosu.

Kukurydzę osączamy z zalewy. Połowę wykładamy do miski.

Wykładamy niewielką ilość makaronu.

Następną warstwą są suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki lub osączona, opłukana na sicie czerwona fasolka.

Kolejne warstwy to druga część szynki, znów trochę makaronu oraz kukurydzy. Ponownie wykładamy część sosu,

Mozzarellę kroimy w kostkę. Ugotowane i obrane jajka, kroimy w kostkę. Składniki wykładamy na wierzch sałatki.

Posypujemy posiekaną zieloną cebulką.