Napoleonka z winogronami

Są ciasta, których po zrobieniu jest „za mało”. Są tak dobre, że znikają dosłownie w mgnieniu oka. Do listy takich ciast z pewnością można dopisać napoleonkę.

Szybkie ciasto, przygotowane z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, z masą budyniową i bezpestkowymi winogronami, które nie są tutaj punktem obowiązkowym, a jedynie nadają całości pewnego orzeźwienia.

Jak dla mnie najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu, gdy ciasto francuskie lekko zmięknie, a masa budyniowa smakuje budyniem, a nie masłem;)

Polecam.

  • około 400 g ciasta francuskiego
  • 500 ml mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru (80g)
  • 1-2 łyżki rumu
  • 150 g masła
  • 250 g jasnych, bezpestkowych winogron

Ciasto rozwijamy, dzielimy na pół. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (do zrumienienia).

Z mleka odmierzamy 2/3 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i, cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy rum oraz budyń.

Na jednym płacie ciasta rozprowadzamy połowę kremu budyniowego. Rozkładamy owoce. Wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim płatem ciasta.

tom 62