Imprezowa sałatka z tortellini

Jaka by impreza nie była, sałatka musi być zawsze. U Was też tak jest?

Fajnie od czasu do czasu przygotować coś nowego. Dla mnie tym „nowym” okazała się sałatka z tortellini, sałatą lodową, ogórkiem, papryką, kukurydzą i prażonym słonecznikiem. Ten ostatni świetnie sprawdza się w sałatkach, nadając im element chrupkości.

  • 250 g tortellini
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/3 słoika papryki konserwowej (u mnie 2 całe papryki)
  • 2-3 garści ziaren słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Tortellini przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki.

Ogórki oraz paprykę kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ziarna słonecznika prażymy do przyrumienienia na rozgrzanej, suchej patelni. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, by słonecznik się nie przypalił.

Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy sos majonezowo-ketchupowy, mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Źródło