Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem

Pięknie prezentuje się to ciasto, prawda?

Na kruchym spodzie. Z białkową pianką, owocami w postaci malinowego musu, a także alkoholowym akcentem zawartym w masie budyniowej.

Warstwowe. Kolorowe. Aczkolwiek, nie ukrywajmy, troszkę pracochłonne. Ale pyszne, więc warte czasu włożonego w przygotowanie.

Ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 125 g masła

Piana z białek:

  • 3 białka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)

Mus malinowy:

  • 1 kg mrożonych malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl. cukru

Krem ajerkoniakowy:

  • 500 ml mleka
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • około 130-150 ml gęstego (!) ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • 200-250 g herbatników
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 1 galaretka malinowa
  • 50 g startej mlecznej czekolady

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (aż ciasto lekko się zezłoci).

Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Powstałą pianę wykładamy na podpieczone gorące ciasto i wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na około 15 minut.


Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.

Maliny umieszczamy w rondelku. Dodajemy do nich cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i miksujemy na mus (na tym etapie można mus przetrzeć przez sito jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji, bez pestek. Należy potem ponownie podgrzać mus). Do gorącej masy dodajemy suchą galaretkę i żelatynę i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy aż masa delikatnie stężeje.


Z mleka odlewamy 1/2 szklanki, rozprowadzamy w nim proszek budyniowy oraz obie mąki. Pozostałe mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gęsty ajerkoniak.


Na ciasto z bezą wykładamy tężejący mus malinowy. Rozkładamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy krem ajerkoniakowy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników.


Galaretkę malinową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy schłodzoną, lecz wciąż płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Od razu rozprowadzamy na wierzchu ciasta.

Dekorujemy startą czekoladą.


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym