Omlet biszkoptowy

Dziś kolejna propozycja na pyszne śniadanie. Biszkoptowy omlet, który przygotowuje się raz dwa. Ja podałam muśnięty niewielką ilością miodu i posypany owocami.

Zwykle przygotowuję go z podwójnej porcji. Moje dziecko go uwielbia:)

  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • masło

Dodatkowo:

  • miód
  • drobne owoce do podania: maliny, borówki, banany, kiwi, lub inne ulubione

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy do połączenia.

Na małej patelence (o średnicy 12-14 cm) rozgrzewamy odrobinę masła i wylewamy część masy biszkoptowej (z podanej porcji powinniśmy otrzymać 3-4 małe omleciki). Smażymy na małym ogniu do czasu aż omlet się zetnie. Następnie przewracamy omlet i smażymy jeszcze 1-2 minuty z drugiej strony.

Gotowy omlet smarujemy niewielką ilością miodu. Podajemy z owocami.