Piernik z orzechowym kremem
Podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć ciast, a wśród nich piernika. Obok makowca, czy sernika, to właśnie on najszybciej znika 😉
Podany na eleganckim, prostokątnym talerzu będzie ozdobą niejednego stołu.
Ciasto składa się z 3 blatów piernikowych przełożonych dżemem oraz orzechowym kremem. Nie jest to jednak tradycyjny, suchy i mocno zbity piernik. Jest mięciutki, choć zwarty, i nadaje się do jedzenia praktycznie od razu po upieczeniu. Masa orzechowa doskonale do niego pasuje. To świetna opcja nie tylko na Święta
Ciasto piernikowe:
- 300 g masła
- 180 g miodu
- 370 g cukru
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 2 szkl. maślanki
- 6 jajek
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
- 3/4 szkl, mleka
- 300 g mielonych orzechów włoskich
- 300 g miękkiego masła
- 190-200 g cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy
- 150 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę do piernika umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników. Studzimy.
Do przestudzonej masy dodajemy maślankę (temp.pokojowa).
Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy i wlewamy przestudzone masło z resztą składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Miksujemy tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Wykładamy do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek o wymiarach 21x32cm. Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 25 minut.
Mielone orzechy zalewamy mlekiem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy często mieszając. Gdy masa zawrze, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy przestudzone orzechy. Dodatkowo można do masy dodać odrobinę rumu.
Na jeden z blatów wykładamy masę orzechową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem piernikowym. Rozprowadzamy dżem wiśniowy. Dajemy ostatni blat.
Gotowe ciasto dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką.
Ten prostokątny półmisek pochodzi z kolekcji Ambition. Więcej produktów możecie zobaczyć na stronie www.ambition.pl
A mozna upiec jedno ciasto a pozniej przekroic?
Oczywiście, że można. Proszę sprawdzać patyczkiem, bo ciasto z pewnością będzie musiało być w piekarniku kilka minut dłużej 🙂
Moja Babcia taki robi 🙂
Babcie wiedzą co dobre 😀
Zawsze tak robiłam. Nigdy nie piekłam 3 placków oddzielnie.
Oczywiście, że można tak zrobić. Wszystko kwestia wprawy przy późniejszym krojeniu ciasta na równe części. Ja nie mam problemu podzielić ciasta na pół, ale na 3 części… to już różnie wychodzi, a zależało mi, by blaty były idealnie równe 🙂
Już dawno takiego nie robiłam. Na Święta z pewnością to nadrobię 🙂
Napiszę krótko : pyszności:))
Witam chciałabym zapytać jak wysokie będzie ciasto kiedy bym chciała upiec od razu chodzi mi tu o wysokość rantu formy i pytanie drugie czy krem da radę położyć że śmietana 30 % wzamian za masło dziękuję i pozdrawiam
Karolina, niestety nie pomogę z wysokością rantu. Ciasto wyszło wysokie, ale szczegółów nie pamiętam. Myślę, że bezpieczniej upiec ciasta osobno.
Co do masy, to to ciasto jest dosyć „ciężkie” więc osobiście rekomenduję masę maślaną, ale wiadomo,każdy może zrobić jak uważa. Masa śmietanowa wydaje się jednak lepszym wyborem w przypadku ciast delikatniejszych, np biszkoptowych.
Piękny i widzę po składnikach również pyszny piernik 🙂 Szukam właśnie pomysłu na piernik świąteczny i chyba już znalazłam 🙂
Wszyscy bardzo lubimy piernik, ale w związku z tym, że jest u nas (podobnie jak karp) symbolem Bożego Narodzenia, piekę go tylko raz w roku. Od bardzo wielu lat przygotowując to ciasto korzystałam z dwóch przepisów. Twój wypiek wygląda tak obłędnie, że do kulinarnego notesu trafi trzecia receptura.
Serdecznie pozdrawiam:)
Dorotko, to dla mnie ogromne wyróżnienie, dziękuję 🙂
Pozdrawiam :*
Jaką ma pojemność szklanka u Pani?
250 ml.
i Ewa jestem 🙂
Pięknie wygląda i napewno jest pyszny,
w tym roku zagości u mnie na stole???
Bardzo mi miło 🙂
Już teraz życzę smacznego ;):)
Jakiego miodu użyć prawdziwy czy sztuczny
Rekomenduję prawdziwy, ja używam tylko takiego
Jajka ubić na jasną i puszystą masę czyli całe jajka ? Nie oddzielać żółtek od białka ?
Dokładnie, ubijamy całe jajka
Śliczny. Który wybrać ten czy drożdżowy?
Trudny wybór,bo oba są fajne, aczkolwiek moje serce należy do drożdżowego 🙂
A czy maslanke można zastapic mlekiem?
Lepsza będzie maślanka.
O ile szybciej można przełożyć piernik masą? Jeśli przełożę dziś to wytrzyma do świąt? Przechowywać w lodówce? Pozdrawiam 😊
Ja bym jednak odczekała jeszcze kilka dni.
Świetny przepis, polecam każdemu u mnie na Świętach zrobił furorę. Wszystko rozeszło się w mgnieniu oka. Goście tak się zajadali, że aż im się uszy trzęsły! Chętnie skorzystam z innych Pani przepisów.
Witam, czy ciasto można upiec wcześniej, a dzień przed świętami przełożyć kremem? Jak tak, to jak bezpiecznie przechować placecek i czy nie będzie suchy? Z góry dziękuję za informację zwrotną. Pozdrawiam, Iza
W tej kwestii niestety nie podpowiem, bo ja zawsze wszystko szykuję „na świeżo”.
Pozdrawiam.
Witam, czym mogę zastąpić orzechy ponieważ mój syn jest uczulony?
Myślę, że może być masa grysikowa lub podwójna warstwa dżemu/powideł
Nic nie stanie sie z piernikiem jezeliupiecze Pani wczesniej.ja upielkam przed wigilia i zjedlismy po Trzech KROLACH lezal w plastikowym pudelku na oknie na polu ,tak zawsze robie zima