Bananowe ciasteczka owsiane

Te owsiano-bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady robiłam już dosyć dawno temu. Szczerze mówiąc poza nazwą, zdjęciami i informacją, że wyszły mi 24 sztuki, a przepis znalazłam na blogu I love bake, nie zanotowałam o nich wiele więcej.

Tak to już jest, jeśli czasami ma się dosyć sporo na głowie…

Pamiętam jednak, że mi smakowały:) no i bardzo podoba mi się ich skład – bardzo lubię wszelkie owsiane ciastka, czy batony. a Wy?

  • 85 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 1 i 1/4 szkl. błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 50 g posiekanej na kawałki czekolady

Banana obieramy ze skórki, rozgniatany widelcem.

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajko oraz banana. Chwilę miksujemy. Następnie dodajemy płatki owsiane, mąkę, cynamon, sodę, gałkę muszkatołową i sól. Mieszamy łyżką do połączenia. Na samym końcu dodajemy posiekaną czekoladę.

Z przygotowanej masy formujemy okrągłe ciasteczka. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy przez około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przenosimy z blaszki po lekkim przestudzeniu.