Bananowe ciasteczka owsiane
Te owsiano-bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady robiłam już dosyć dawno temu. Szczerze mówiąc poza nazwą, zdjęciami i informacją, że wyszły mi 24 sztuki, a przepis znalazłam na blogu I love bake, nie zanotowałam o nich wiele więcej.
Tak to już jest, jeśli czasami ma się dosyć sporo na głowie…
Pamiętam jednak, że mi smakowały:) no i bardzo podoba mi się ich skład – bardzo lubię wszelkie owsiane ciastka, czy batony. a Wy?
- 85 g miękkiego masła
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 banan
- 1 i 1/4 szkl. błyskawicznych płatków owsianych
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 50 g posiekanej na kawałki czekolady
Banana obieramy ze skórki, rozgniatany widelcem.
Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajko oraz banana. Chwilę miksujemy. Następnie dodajemy płatki owsiane, mąkę, cynamon, sodę, gałkę muszkatołową i sól. Mieszamy łyżką do połączenia. Na samym końcu dodajemy posiekaną czekoladę.
Z przygotowanej masy formujemy okrągłe ciasteczka. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy przez około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przenosimy z blaszki po lekkim przestudzeniu.
takie ciasteczka muszą być pyszne
O tak 🙂
A czy mozna uzyc zwyklych platkow zamiast blyskawicznych?
Tak, i można je krótko „przemielić” w rozdrabniaczu 😉