Sałatka z kaszy jaglanej z fasolką i wędzonym pstrągiem
To jedna z moich ulubionych sałatek z dodatkiem kaszy jaglanej. Jest mega prosta. Zwykle robię ją jako drugie śniadanie do pracy. Jest sycąca, więc w tej wersji sprawdza się doskonale.
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- puszka czerwonej fasolki
- około 125 g wędzonego pstrąga
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Kaszę wsypujemy na sito, przelewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy. Następnie przesypujemy na suchą patelnię i prażymy przez kilka minut. Gdy kasza lekko się upraży, przekładamy ją do garnka z osolonym wrzątkiem (w stosunku 1:2) i gotujemy pod przykryciem na dość małym ogniu, do czasu aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn (około 10-15 minut). W trakcie nie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Fasolkę przelewamy na sicie zimną wodą. Pstrąga kroimy na mniejsze części. Dodajemy do wystudzonej kaszy. Na koniec dodajemy majonez zmieszany z ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Uwagi: Niestety po zmieszaniu składników, sałatka nie wygląda zbyt atrakcyjnie;) Jeśli chcecie sałatkę podać gościom, a nie tylko zjeść na drugie śniadanie czy kolację, to proponuję kaszę wymieszać z ketchupem i majonezem i dopiero posypać resztą składników – tak jak ja to zrobiłam, w innym wypadku wystarczy zmieszać wszystko razem).
Fajne, zdrowe połączenie 🙂 Taką sałatkę można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂
Dokładnie 🙂 Tym bardziej, że dobrze smakuje 🙂
Z kaszą jaglaną na pewno smaczne 😉 Super, że uwzględniasz również uwagi i wskazówki odnośnie przepisu.. wyglad wygladem – ważniejszy smak 🙂
Był taki czas, że sałatkę tę jadłam kilka razy w miesiącu. Od zawsze mi smakowała, ale jednocześnie była taka „niewyględna”, że nie nadawała się do publikacji na blogu…. aż znalazłam na to radę 😉