Ryż z marchewką i cebulką – dodatek do obiadu
Ziemniaki, kasza, ryż, makaron…. każdy z tych produktów wykorzystujemy po kilka razy w miesiącu jako składnik obiadu.
O ile z ziemniakami nie ma problemu, bo podajemy je i z wody, i w formie pieczonej, czy puree, to ryż najczęściej przygotowywany jest w niezmiennej postaci – po prostu ugotowany – prawda? A to błąd, bo ryż również można przygotować na fajne sposoby! 😉
Jeśli ryż przygotujecie wg poniższego przepisu, wciąż będzie prosto, jeśli cienicie prostotę, ale jakże ciekawie, smacznie i przede wszystkim inaczej:)
Gorąco Was do takiej drobnej zmiany zachęcam,
Jeśli skorzystacie, dajcie znać jak Wam smakowało 🙂
- 200 g ryżu
- 1 duża cebula
- 2 nieduże marchewki
- 1 duża łyżka posiekanego koperku
- 2-3 szkl. bulionu
- opcjonalnie pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Obrane marchewki trzemy na dużych oczkach tarki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy surowy ryż, cebulę oraz startą marchewkę. Smażymy przez chwilę. Następnie zawartość patelni podlewamy 1-2 chochlami bulionu. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu. co jakiś czas mieszając. Stopniowo uzupełniamy bulion.
Pod koniec, gdy ryż już napęcznieje i odpowiednio zmięknie, dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiamy do smaku pieprzem.
fajnie i smacznie to wygląda
Dziękuję 🙂 Jak ktoś lubi coś odmienić w prostych daniach, to takie patenty są bardzo fajne 🙂
Oj kapitalnie kapitalnie 😀
🙂
Fajnie wygląda, trochę jak risotto, tylko bez sera 🙂 na pewno to ciekawy dodatek do obiadu 🙂
Rzeczywiście ciekawa alternatywa dla klasycznie przygotowywanego ryżu.
Zawsze to coś innego, a wciąż jest prosto i smacznie 🙂
Najlepiej podprażyć ryż (wpierw namoczyć min.15 min. i tyle samo odsączyć) na masali np. olej, chodź lepsze jest masło klarowane podgrzać trochę drobno posiekanego imbiru, kurkumy dla kolorku odrobina drobno pokrojonej cebulki po chwili dodać ryż i prażyć aż zacznie się oddzielać masło od ryżu wtedy zalać wrzątkiem ok cm nad powierzchnię ryżu odrobinę posolić zamieszać, poczekać aż zacznie wrzeć, przykryć zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem w zależności od rodzaju ryżu od 5 do nawet 20 min. nie mieszać nie ruszać garnka (np. basmati 7 min.), po odpowiednim czasie odkryć dodać trochę cytryny masełka zamieszać delikatnie widelcem dać pochodzić jeszcze chwilkę aż ewentualny nadmiar wody odparuje i podawać. To jest gotowanie ryżu na parze bardzo zdrowe, szybkie i praktyczne (nie trzeba odlewać wody i smak wnika w ziarna) można też tak robić różne kaszę. Smacznego
Vlad108