Cappuccino na zimno

Cappuccino na zimno to z pewnością jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia.

Na ciasto składa się masa na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem mleka w proszku o wyraźnym kawowym akcencie, obłożona namoczonymi w galaretce biszkoptami i przykryta warstwą galaretki.

To zdecydowanie jedno z ciast wyjątkowych pod każdym względem:
✔️ pięknie się prezentuje
✔️ ma aksamitną, ciekawą konsystencję
✔️ i przede wszystkim smakuje wybornie

Nie potrzebujesz piekarnika, skomplikowanych technik ani miliona składników. A efekt? Gwarantowany! Jeśli lubisz kawowe klimaty i lekkie ciasta na zimno, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Jestem pewna, że w nim zasmakujesz i będziesz chcieć wracać do niego częściej.

  • 250 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 serki homogenizowane waniliowe, każdy po 140 g
  • 2 szkl. mleka w proszku, pełnego
  • 1-2 op. okrągłych biszkoptów
  • 1,5 – 2 łyżki żelatyny
  • 3 galaretki pomarańczowe

Cappuccino na zimno – wykonanie:

Masło i serki homogenizowane wyjmujemy z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.

Kawę zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia.

Spód:

Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance (250 ml) gorącej wody. Odstawiamy.

W zimnej, ale wciąż płynnej galaretce nasączamy biszkopty, zanurzając je dosłownie na 1-2 sekundy lub smarując pędzelkiem z obu stron – część galaretki zostanie, można ją wcześniej odłożyć do stężenia do małej miseczki i zjeść na deser.

Biszkopty układamy jeden obok drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia formie 24×24 cm (lub mniejszej – ja tym razem robiłam w kwadratowej blaszce, 21x21cm).

Masa:

Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko i ucieramy dalej. Partiami dodajemy serki homogenizowane, mleko w proszku oraz przestudzoną kawę.

W czasie gdy masło się uciera, zalewamy żelatynę ok. 1/3 szkl. zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy krótko (tylko do rozpuszczenia) na malutkim ogniu.

Przygotowaną masę łączymy z letnią żelatyną – najpierw ok. 1-2 łyżki wlewamy do kubka z żelatyną, energicznie mieszamy; po połączeniu wlewamy całość do masy i chwilę miksujemy. Całość wylewamy na biszkopty. Na górze układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.

Galaretka na wierzch:

Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy na ciasto.

Uwagi: Tym razem ciasto przygotowałam w kwadratowej formie – 21x21cm. Ciasto tym samym wyszło ciut wyższe niż zwykle. Jeśli wykorzystacie blaszkę właśnie takich wymiarów, wystarczy użyć 1 op. biszkoptów.