Naleśniki z pieczarkami i cukinią
W tym roku, podobnie jak w poprzednich, cukinia pięknie nam obrodziła. Najlepsza jest oczywiście taka młodziutka, z miękką skórką i pysznym środkiem, dlatego nie ma co czekać, aż przejrzeje, tylko przygotowywać z niej smakołyki na bieżąco;)
Cukinię postanowiłam wykorzystać do naleśników, bo bardzo polubiłam ją w tym właśnie zestawieniu. W zeszłym roku pokazywałam Wam propozycję na naleśniki z cukinią, mozzarellą i pomidorkami (przepis tutaj -> KLIK). Od jakiegoś czasu postawiłam również na duet: pieczarka-cukinia. Powiem Wam, że to strzał w dziesiątkę!
Farszu starczy Wam na około 10 naleśników, natomiast z poniższego przepisu naleśników wyjdzie trochę więcej. Jeśli chcecie, możecie skorzystać z własnego, ulubionego przepisu na naleśniki. Pamiętajcie tylko o tym, że powinny być na wytrawnie, nie dawajcie więc zbyt dużo cukru;)
Muszę jeszcze zaznaczyć, że naleśniki z podsmażonymi z cukinią pieczarkami oraz serem żółtym robiłam w dwóch wersjach – z beszamelem jak i bez niego – obie wersje są bardzo dobre, aczkolwiek ta bez beszamelu jest nieco lżejsza i szybsza w przygotowaniu.
Robiłam, jadłam, polecam:)
Naleśniki:
- 3 jajka
- 3 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 2 szkl. gazowanej wody mineralnej
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- sól
Dodatkowo:
- 500 g pieczarek
- 3 małe młode cukinie
- 150-200 g tartego żółtego sera
- 1 łyżka masła + do wyłożenia na wierzchu naleśników
Sos beszamelowy – opcjonalnie:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Składniki na naleśniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki.
Pieczarki kroimy na półplasterki.
Cukinię wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Stopniowo wrzucamy pieczarki i smażymy je do lekkiego zbrązowienia. Do podsmażonych pieczarek dodajemy cukinię i smażymy całość jeszcze chwilę. Cukinia powinna lekko tylko się zeszklić i pozostać chrupiąca. Warzywa zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Decydując się na wersję bez beszamelu pomijamy ten krok: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy przez około 2 minuty. Następnie wlewamy mleko. Gotujemy, aż do zgęstnienia. Sos zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gdy lekko przestygnie dodajemy żółtko oraz większą część startego sera.
Przygotowany farsz łączymy z beszamelem, wykładamy na naleśniki. Zwijamy. Układamy w natłuszczonej formie do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy w kilku miejscach wiórki masła. Posypujemy resztą żółtego sera.
W wersji bez beszamelu: Na naleśnikach rozprowadzamy podsmażone pieczarki z cukinią, posypujemy je niewielką ilością sera. Zawijamy. Układamy w natłuszczonej formie do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy w kilku miejscach wiórki masła. Posypujemy pozostałym serem.
Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-25 minut (aż ser się lekko zapiecze; wersja bez beszamelu nie potrzebuje długiego zapiekania – wystarczy około 15 minut).
Musza być smaczne 🙂
Są 🙂 Spróbuj 🙂
Ciekawe połączenie! Cukinię i pieczarki bardzo lubię. Dorzuciłabym odrobinę płatków chili dla zaostrzenia smaku.
Serdecznie pozdrawiam:)
O, to z pewnością dobry pomysł!
Pozdrawiam 🙂