Deska serów i wędlin

Dziś bardziej pomysł, niż przepis.

Idealna na imprezę deska serów i wędlin.

Komponując ją warto postawić na różnorodność, wybrać różne rodzaje serów oraz wędlin, tak by każdy znalazł na niej coś dla siebie. Pamiętajmy, że sery fantastycznie komponują się z winogronami, nie zapomnijmy więc i o nich. Oprócz tego fajnie sprawdzi się coś do pochrupania – u mnie to mini krakersy i paluszki grissini. Doskonałe byłyby też różnego rodzaju orzechy.

Taka deska z wędlinami i różnymi rodzajami serów z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę w każdych okolicznościach. Czy to większa impreza rodzinna, czy spotkanie w koleżeńskim gronie, zazwyczaj przygotowujemy tzw zimną płytę. Pomiędzy posiłkami dobrze przegryźć coś niewielkiego, a różne rodzaje serów czy kabanosy lub inne dobrej jakości wędliny są do tego odpowiednie.

Zadbajmy, by taka deska wyglądała ładnie i schludnie. Nie zapomnijmy o listkach sałaty do dekoracji, one zawsze podnoszą walory wizualne.

Co konkretnie znalazło się na mojej desce?

Sery: ser Lazur błękitny, ser pleśniowy, oscypek, ser żółty z dziurami.

Oprócz tego fajnie sprawdzi się oscypek-sznurki czy inne rodzaje ulubionego sera np kawałki cheddara, kulki mozzarelli, ser mimolette czy nawet parmezan.

Wędliny: Pieczona pierś kaczki, pieczona pierś gęsi, salami węgierskie małe, rukola owinięta dużym plastrem salami, cienkie kabanosy, szynka parmeńska.

Tutaj tak naprawdę można szaleć do woli. Wykorzystać domowe wędliny takie jak pieczona pierś indyka, kurczaka czy schab. Mogą być grube kabanosy, sucha kiełbasa, chorizo, czy różne pieczenie.

Przekąski: Mini krakersy, paluszki grissini + paluszki grissini owinięte szynką parmeńską. Dobrze sprawdzą się też różne rodzaje orzechów.

Owoce: winogrona zielone i różowe.

Jeśli na Waszej desce znajdzie się jeszcze trochę miejsca można wyłożyć pokrojone kiwi, czy mandarynkę lub dorzucić garść orzechów.