Sernik na zimno z galaretką i borówkami
Lubicie serniczki z owocami? Jeżeli tak, to świetnie się składa, bo dziś rewelacyjny serniczek bez pieczenia, z borówką amerykańską i galaretką.
Jest tak prosty do przygotowania, że poradzi z nim sobie dosłownie każdy. Tutaj nie ma co zepsuć:)
A smak jest świetny! Nie wspominając o kolorach <3
- 1 kg twarogu sernikowego
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 galaretka szafirowa
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- op. okrągłych biszkoptów
- 2 op. jasnoniebieskiej galaretki
- około 200 g borówki amerykańskiej
Żelatynę zalewamy około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia (nie gotujemy!).
Twaróg dzielimy na pół.
Jedną część miksujemy krótko z 5 łyżkami cukru pudru oraz ekstraktem waniliowym. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) rozkładamy biszkopty. Wykładamy masę serową, wyrównujemy.
Galaretkę szafirową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Drugą część sera miksujemy z pozostałym cukrem. Wlewamy zimną (lecz wciąż płynną) galaretkę, miksujemy do połączenia. Wykładamy na masę serową w tortownicy, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Galaretki niebieskie rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Borówki rozkładamy na serniku, delikatnie je w niego wciskając. Za pomocą łyżki wylewamy część tężejącej galaretki. Wstawiamy serniczek do lodówki. Gdy galaretka na serniczku stężeje, wylewamy pozostałą galaretkę i ponownie umieszczamy sernik w lodówce, do całkowitego stężenia.
Śliczny kolorek 🙂
Dziękuję:) też mi się podoba 😀
Robilam, ale z truskawkami. Sezon na borówki, więc nie omieszkam wypróbować. Wyglada b.ciekawie?
Bardzo się cieszę 🙂 Ciekawe który smak okaże się fajniejszy – truskawka czy borówka ?:) 😉
Ślicznie ułożone są borówki. Od razu wpadły mi w oko te równomierne okręgi. Ja nie mam niestety tyle cierpliwości 🙂
Idealne na torcik urodzinowy (imprezę robię w przyszły weekend). A powiedz mi jeszcze, jaki twaróg polecasz? Bo twaróg twarogowi niestety nie równy…
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
To będzie jak znalazł:) Kto będzie miał swoje święto, któraś z Twoich córeczek?:)
Agnieszko, ten sernik robiłam na twarogu z wiaderka firmy Piątnica.
Pozdrawiam 🙂
Ok, to poszukam tego konkretnego. Tak, Młoda ma 7 urodziny:)
dziękuję za info, napiszę jak mi wyszło:D
Piękny wiek, tylko beztroska i zabawa w głowie 😉 udanej imprezy! 🙂
W zamian żelatyny też można dać inny kolor galaretki
Oczywiście, że można. Jeśli chciałoby się zachować kolorystykę, to można wykorzystać galaretkę krystaliczną/przezroczystą 🙂
Gdzie dostać i jakiej firmy niebieską galaretkę ?
Jolu, niebieską galaretkę firmy Wodzisław znajdziesz np w Auchanie. Wydaje mi się, że kiedyś mogła też widzieć je w Lewiatanie, ale głowy nie dam.
Witam, 2 gakaretki naraz w 2 szklankach wody, tak? Czy na kazda 1 galaretke 2 szklanki?
Tak, tak, jednocześnie (dwa opakowania galaretki w 500 ml wody).
Dziekuje?
Dzień dobry czy można pominąć ekstrakt waniliowy ?
Oczywiście, można pominąć.
A czy można zmieszać wszysko razem aby był cały niebieski? 🤔🤗
Oczywiście, że może być cały niebieski 🙂
Dziękuję, fajny przepis, jasno napisany. Serniczek pyszny
Bardzo dziękuję za wiadomość 🙂
pozdrawiam
Witam. Robiłam sernik z tego przepisu w smaku pyszny, ale górna warstwa twarogu miała być niebieska wszystko zrobiłam jak należy a po wlaniu niebieskiej galaretki na wierzch, ser zrobił się biały. Czym to może być spowodowane
Szczerze mówiąc nie wiem. U mnie galaretka zabarwiła masę serową na niebiesko.
A co to znaczy, że „ser zrobił się biały”?