Panna cotta z rozmarynem

Moja pierwsza Panna Cotta 🙂

Dacie wiarę, że do tej pory wydawało mi się, że ten deser jest trudny do przygotowania? A wcale tak nie jest!

Myślę, że to początek mojej przygody z panna cottą (czy to się odmienia?), bo ta rozmarynowa wersja okazała się wielkim sukcesem i mam apetyt na więcej 🙂

  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 450 ml śmietanki 36% lub 48%
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki gęstego miodu
  • 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego rozmarynu (same igiełki)

Konfitura z moreli:

  • 200 g suszonych moreli
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miodu o stałej konsystencji
  • 1-2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego rozmarynu

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.

Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko oraz miód – doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Dodajemy rozmaryn i odstawiamy na około 15-20 minut, by w tym czasie śmietana nabrała rozmarynowego aromatu i smaku.

Masę przelewamy do  4-6 filiżanek. Schładzamy, po czym zimny dajemy do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.

Morele kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka. Wlewamy wodę, dodajemy miód oraz posiekany rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Pucharki zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie zawartość przekładamy na talerzyki. Podajemy z konfiturą morelową.

Źródło:365 sposobów na…